“Путін хоче відсікти Україну від Чорного моря і жорстко торгуватиметься з Байденом” – Павло Клімкін

Пряме військове вторгнення російських військ в Україну призведе до “пекельних” санкцій. Зокрема, може розглядатися і від’єднання РФ від міжнародної фінансової системи SWIFT.

Президент країни-агресора Володимир Путін готується до “жорсткої торгівлі” з очільником США Джо Байденом щодо України.

Зустріч президента Володимира Зеленського з лідерами Франції та Німеччини, яка може відбутися найближчим часом, повинна дати відповідь на запитання: європейці за нас чи ні. Перенесення майданчика Мінських переговорів може бути проблемою для Кремля, ймовірно, замість Білорусі подальші зустрічі можуть проходити в Туреччині або в Сербії, – пише OBOZREVATEL .

Далі пряма мова міністра закордонних справ України Павла Клімкіна.

Пекельні санкції можуть завдати реального удару по амбіціях Кремля

У Білому домі готують санкції стосовно Росії, які безпосередньо не стосуються сьогоднішньої ситуації навколо наших кордонів. Це покарання за втручання Росії у вибори. Наскільки я розумію, підготовка цих санкцій перебуває на прогресивній, якщо не на останній стадії.

Якщо говорити про можливі дії Кремля і продовження агресії, то я вважаю, що пряме військове вторгнення тягнутиме за собою реальні пекельні санкції. Це безпосередньо активи путінського оточення, це безпосередньо елементи можливого нафтового ембарго. Третій момент – заборона всього високотехнологічного експорту до Росії, четвертий – повна заборона доступу до фінансових ринків. Ну і, звичайно, ми любимо говорити також про від’єднання SWIFT. Але для цього потрібна повна солідарність західного світу.

Щодо заяви Манфреда Вебера – погодьтеся, він не пересічний політик. Це достатньо відома величина серед християнських демократів. Він розглядається в майбутньому на дуже високі посади і має шанс їх обійняти. Тому його слова не свідчать про те, що це буде робитися швидко, але це свідчення того, що над цим працюють і до цього готуються. Це дуже важливий сигнал саме в сенсі солідарності Сполучених Штатів і ЄС, оскільки від’єднання SWIFT працює саме так.

Є й інші речі, які я не хочу зараз називати, але ці п’ять напрямів є для мене ключовими, щоб завдати реального удару по амбіціях Кремля.

Путін буде жорстко торгуватися з Байденом та йти вперед

Те, що зараз робиться, – це ніякий не блеф. Це свідомий шантаж, і Росія в цьому шантажі готова йти далі. Це не є загроза, яка просто розкручується для того, щоб отримати кращу переговорну позицію.

Я не хочу спекулювати стосовно територіальних меж, але це точно може бути не тільки Донбас. Це може бути і південний напрямок, і не тільки щодо водопостачання Криму, а ширший. Оскільки Росія точно хоче відсікти нас від Чорного моря. Звичайно, їй це не вдасться, але такі плани, безумовно, існують, як існували плани з окупації Криму.

І звичайно, як мінімум, Росія хоче нашої капітуляції. А капітуляція означає входження знову до зони російського впливу. Про що вона готується торгуватися з Байденом? Про те, щоб, по-перше, американці не розкачували путінського режиму, а по-друге, за збереження зони російського впливу. Саме масована концентрація російських військ і озброєнь навколо нашого кордону – це підготовка до цієї дуже жорсткої торгівлі.

Але тактично Путін, звичайно, може піти вперед – і шляхом провокацій, і шляхом розгойдування внутрішньої ситуації.

Подивіться, в останні кілька тижнів уже менше купують наші цінні папери, оскільки інвестори в Лондоні зважають на ризики. І це теж елемент гібридної війни, яку Путін веде проти нас.

Зустріч Зеленського з Меркель і Макроном: українці хочуть знати відповідь на важливе запитання

Щодо спілкування Володимира Зеленського з лідерами Франції і Німеччини, то цього тижня воно нібито відбудеться. Оскільки він буде в Парижі, розмовлятиме з Макроном. Кажуть, що є шанс – я чую це з Берліна, – що Меркель приєднається по відеозв’язку.

Звичайно, дуже непогано було б почути відповідь на запитання, яке є в українському суспільстві: чому Макрон і Меркель поспілкувалися з Путіним і ніякого спілкування з нами. Потім Меркель ще поспілкувалася з Путіним. Усе це триває три тижні. Після всіх розмов: “а коли нам подзвонить Байден?” – усе це досить непросто.

Тим не менше, цього тижня суспільство очікує на реально сильну розмову та сильні сигнали. Просто якісь декларації під час такого напруження, під час такої свідомої ескалації з боку Росії суспільство просто не сприйме.

Я вважаю, що під час спілкування лідерів мають пролунати якісь ідеї, дуже чіткі сигнали на адресу Путіна. Згадайте нещодавню заяву Блінкена. США дуже чіткі в тому, що вони кажуть на нашу підтримку. Нам потрібно почути слова такої самої сили й від наших європейських друзів і партнерів.

Це буде дуже класний сигнал, щоб пригальмувати всі ці наміри Путіна, оскільки солідарність між Сполученими Штатами і Європейським Союзом він як геополітичний гравець розуміє дуже добре.

Перенесення “Мінську” – проблема для Росії

Насправді важливо, куди переносити “Мінськ”, але нам же “їхати, а не шашечки”. Нам важливий результат. Якщо всі розмови, які зараз ведуться, закінчаться якимось рішенням стосовно зміни локації – це, звісно, не те, на що всі українці, все суспільство очікує.

Звичайно, є варіанти. Стосовно Польщі я скептичний, оскільки щоразу доведеться робити виняток із режиму санкцій. Скоріше, це може бути Туреччина чи Сербія. Домовитись про це можливо.

Щодо “Мінську” є проблема в тому, що зараз зовсім інша довіра до білоруської влади. Але є також проблема з тим, як Росія буде намагатися цього уникнути, оскільки, якщо перенести локацію, то буде питання і стосовно Мінських домовленостей, і в Москві це прекрасно розуміють.

Що вони роблять? Вони кажуть: буде зустріч у нормандському форматі, але спочатку виконайте всі або хоча б частину домовленостей Паризького саміту, які вони, звичайно, інтерпретують на свою користь, тобто читають, як хочуть.

Тому насправді навколо цього є багато проблем. І я б не обмежувався тільки питанням зміни локації. Це про шашечки, а нам же ж їхати.

2ogoloshenya