Кому не можна робити щеплення від коронавірусу: оприлюднено список протипоказань

У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, кому не можна вакцинуватися від коронавірусу та коли негайно потрібно звернутися до лікаря після щеплення.

Про це йдеться в збірнику відповідей питання про вакцинацію проти COVID-19, який склали за підтримки Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, пише Еспресо.

Так, вакцинація протипоказана тим, у кого:

- алергія на будь-який з компонентів вакцини

- Була важка алергічна реакція на першу дозу вакцини

- лихоманка (температура вище 38°C)

Зазначається, що застуда або нежить з температурою нижче 38°C не є перепоною для вакцинації. Але не рекомендується запрошувати на вакцинацію людей з ознаками простуди та високою температурою, оскільки у них може бути COVID-19.

Також не можна робити щеплення від коронавірусу особам молодше, ніж вказано в інструкції до вакцини. Якщо сказано, що вакцинація від 18 років, значить тих, хто молодше, не можна вакцинувати.

У яких випадках після проведення щеплення потрібно негайно звернутися до лікаря або до медичного закладу потрібно якщо у вас виникли такі симптоми:

- судоми,

- втрата свідомості,

- блювання,

- висип на тілі,

- сильний біль,

- температура понад 38°C,

- сплутаність мови.

“Важливо не пропустити розвиток іншого захворювання, яке збіглося в часі з вакцинацією і потребує своєчасного надання допомоги. Навіть якщо жодної вакцинації не було, а є ці симптоми, зверніться до лікаря”, – йдеться у збірнику.

2ogoloshenya