Хроніка довиборів в Верховну Раду на 87 окрузі в Прикарпатті

Підрахунок голосів на довиборах до Верховної Ради на окрузі №87 в Івано-Франківській області призупинено.

Про це інформує "LIGA.net".

На ранок 31 березня, за даними ЦВК опрацьовано 67,52% голосів на окрузі, з невеликим відривом лідирує кандидат від Слуги народу Василь Вірастюк – він набирає 31,3%. Його наздоганяють Кошулинський з 28,88% голосів і представник партії За майбутнє Олександр Шевченко з 28,73%.

Вчора, 30 березня, кілька членів окружної виборчої комісії, включаючи голову, не з'явилися до 12:00 на продовження підрахунку голосів, повідомляє ОПОРА. ЦВК призначила нових членів комісії, але підрахунок голосів не відновився.

ПРО ЩО СВІДЧАТЬ ДАНІ ЕКЗИТПОЛІВ

За результатами екзит-полу Соціологічної групи “Рейтинг” перемогу здобув висуванець партії “За Майбутнє” Олександр Шевченко. Він набрав 32,4%, Руслан Кошулинський від “Свободи” став другим з результатом 31,6%, Василь Вірастюк від “Слуги народу” отримав 29,4%.

Крім того, подібна картина склалася за даними паралельного підрахунку голосів у штабах Шевченка та Кошулинського. Спочатку представник “Свободи” та міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків навіть привітав висуванця “За Майбутнє” з перемогою на своїй сторінці у Фейсбук. У штабі Василя Вірастюка результатів паралельного підрахунку голосів не оприлюднили, проте заявили, що переміг на виборах саме він.

ЧОМУ ДОСІ НЕ ПОРАХУВАЛИ ГОЛОСИ ВИБОРЦІВ НА ПРИКАРПАТТІ?

29 березня голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко заявив на брифінгу в Києві про фальсифікації.

Водночас громадська організація “Чесно”, яка стежить за виборами, заявила, що ніяких порушень до цього моменту зафіксовано не було. Але можливості для фальсифікацій з’явилися після голосування через невеликий розрив у голосах.

“Ключову роль зіграли „клони“, які були зареєстровані. Вони відтягнули на себе близько 1000 голосів, якби не було „клонів“, то голоси пішли б до основного Шевченка і перемога була би беззаперечна. А оскільки розрив може бути 200 голосів між кандидатами, то можуть бути і різні маніпуляції, щоб зробити волевиявлення на користь іншого кандидата. Цілком реальні судові позови, бо менше 200 голосів різниця, можна скасувати вибори на певній дільниці”, — зазначив аналітик “Чесно” Віталій Світлик.

Як повідомив Олександр Шевченко сьогодні 31 березня на Івано-Франківщину прилетіли 25 народних депутатів від провладної фракції "Слуга народу".

За його словами їх мета фальсифікувати волевиявлення людей по виборах депутата Верховної Ради України у виборчому окрузі №87.

"Всі вже знають результат виборів. У всіх учасників виборів є протоколи з мокрими печатками з всіх 117 виборчих дільниць. Вони у всіх ідентичні і свідчать про перемогу кандидата Олександра Шевченка з перевагою в 184 голоси над провладним кандидатом Василем Вірастюком. Але такий результат не влаштовує декого у владі. Всі спроби місцевої влади, штабу провладного кандидата, власними силами, тут на місці, спотворити результати виборів зазнали краху. Саме тому до нас прилетіли депутати з провладної фракції. Їх завдання – дотиснути і за будь-яку ціну, всупереч реальним результатам голосування, провести свого кандидата. Хочу нагадати всім фальсифікаторам – ваші дії не мають нічого спільного з заявленою позицією президента Володимира Зеленського про чесні вибори, про нову якість української політики.  А крім того вони є кримінально карними діяннями та злочином перед Богом, Україною і українцями", - зазначив Олександр Шевченко.

Змінилася сьогодні й позиція кандидата Руслана Кошулинського, який спочатку привітав Шевченка з перемогою.

У Facebook він оприлюднив допис в якому він заявив про "численні порушення" висунув вимогу оголосити перевибори:

"Очевидні факти підкупу голосів, численні порушення на дільницях і те, що зараз відбувається в ОВК  — це яскравий приклад грубої, незаконної боротьби за владу. Зважаючи на численні порушення і на ситуацію, що зараз відбувається, вимагаємо визнати результати виборів недійсними й оголосити перевибори", — заявив Кошулинський.

Як розгортатимуться події читайте в наступних публікаціях.

2ogoloshenya