Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

 

Як і коли єврейські надгробки опинились на вулиці в Горохові невідомо

 У місті Горохів на Волині бордюр облаштували із мацев – єврейських надгробків.

Жителі міста звернулись до єврейської громади і розповіли, що одна з вулиць вимощена єврейськими надгробками.

"Дівчина побачила напис на бордюрі і вирішила його прочитати. Коли зачистила, то зрозуміла, що не може цього зробити, бо він на івриті. Тоді почали з'ясовувати, що це, - каже виконавчий директор релігійної общини прогресивного іудаїзму Сергій Швардовський. - До нас подзвонили жителі Горохова і прислали фото однієї мацеви. Тоді представники нашої громади, спільно з Volunteer Community виїхали на місце, щоб переконатися в цьому. Дійсно, на одній вулиці бордюри - це мацеви з єврейського кладовища. Ми виявили понад 40 штук і думаємо, що це не межа. Ніхто з опитаних нами жителів не зміг сказати, як мацеви виявилися на дорозі".

Ще 1941 року німецькі окупанти почали брати мацеви і застилати ними дорогу. Як саме вони опинилися на цій вулиці в Горохові - невідомо.

"Таке було в багатьох містах. Зараз ми намагаємось добитися від місцевої влади в Ковелі виділити участок на місці, де було єврейське кладовище, і там зробити меморіал. Хочемо повернути мацеви на їхнє історичне місце. Ми їх так само збираємо у Луцьку, Володимирі-Волинському".

Місцева влада пообіцяла посприяти у вирішенні цього питання.

"Ми разом із представниками общини вирішили, що найближчим часом вони надішлють до міської ради офіційне прохання демонтувати і перевезти ці плити на місце, де було єврейське кладовище, - каже міський голова Горохова Віктор Годик. - Ми допоможемо в демонтажі і перевезенні. Також ми запропонували їм розробити свій проект пам'ятника на місці кладовища. Після цього по тих плитах вони зможуть вивчати, хто там був похований".

Джерело

2ogoloshenya