331

Через низькі зарплати українських медичних працівників, а також відсутність у бюджеті коштів на доплати, пов’язані з коронавірусом, прискориться тенденція виїзду вітчизняних лікарів за кордон.

Наприклад, до Польщі, де зарплати медикам підвищили до рівня Німеччини, а також скасували обов’язкове підтвердження дипломів.

Про це йдеться в щорічному звіті Центру Разумкова "Україна 2020-2021: невиправдані очікування, неочікувані виклики".

"Катастрофічною є ситуація з медичними кадрами. За оцінками експертів, Україну від початку 2020 р. покинули понад 66 тис лікарів та медичних працівників. Через пандемію коронавірусу в Україні звільнилися ще майже 34 тис медпрацівників, більшість з яких – пенсійного та передпенсійного віку.

За даними МОЗ України, станом на 1 січня 2020 р., у країні не вистачало 33 707 лікарів та 35 тис фахівців середнього медичного персоналу. За даними електронної системи охорони здоров’я НСЗУ, з квітня 2020 р. в Україні звільнилися понад 5 000 лікарів спеціалізованої ланки, при цьому нових лікарів у системі зареєструвалися лише понад тисячу.

До польської агенції з працевлаштування подали заявки близько 2 000 лікарів і 3 000 медичних сестер з України. Для залучення лікарів з України Польща пішла на безпрецедентні кроки. Сенат Польщі ухвалив т.зв. «ковідний акт», відповідну поправку до закону по боротьбі з COVID-19, яким скасовується обов’язкова нострифікація (підтвердження) дипломів українських і білоруських лікарів.

Цією ж поправкою лікарям, які лікують хворих на «ковід», удвічі підвищили зарплати. Разом з надбавками їх заробітна плата становить близько 12-15 тис. злотих (близько 100 тис. гривень).

В Україні ж у квітні-вересні 2020 р. середньомісячні витрати на оплату праці (до відрахування податків) у закладах, які надають спеціалізовану медичну допомогу становили:

  • керівники закладів - 23,5 тис. грн;
  • лікарі – близько 9 000 грн;
  • середній медперсонал – 7 500 грн;
  • молодший медперсонал – 6 100 грн.

При цьому, на тлі катастрофічної ситуації з медичними кадрами, чисельність зареєстрованих безробітних у сфері охорони здоров’я є однією з найбільших – 28,4 тис. осіб (проти 17 тис. у 2019р.) (6,4%). А кількість зареєстрованих вакансій, станом на 1 листопада 2020р., у сфері охорони здоров’я складала 27,7 тис. проти 43,4 тис. од. у 2019р. (7,6%).

Попри брак медичного персоналу, в умовах призупинення всіх планових операцій, крім екстрених випадків, відбувається заплановане масове вивільнення медичних працівників, що пов’язано з масовою ліквідацією медичних закладів. Так із загального числа попереджених про масове вивільнення 29% становили працівники сфер охорони здоров’я та надання соціальної допомоги.

Не дивлячись на те, що запровадження другого етапу медичної реформи в умовах поширення пандемії було тимчасово призупинено й відкладено до 1 січня 2021р.56, справдилися попередження деяких урядовців, що впровадження другого етапу може призвести до звільнення 50 тис. медпрацівників і закриття 332 лікарень по всій Україні. За підрахунками НСЗУ, 2/3 українських лікарень (майже 1 000 медичних закладів), з квітня 2020р. отримали фінансування на рівні медичної субвенції 2019р.

У зоні особливого ризику через недостатнє фінансування галузі опинилися протитуберкульозна служба, психіатричні лікарні, екстрена медична допомога та високоспеціалізовані медичні напрями".

2ogoloshenya