Очевидці ДТП у Польщі розповіли свою версію інциденту: це було пекло

У смертельному ДТП у Польщі з українським автобусом загинуло 5 людей, ще 41 постраждалих. За словами очевидців, поранені кричали та просили про допомогу, але ніхто з пасажирів не міг нічого зробити. Що сталося в момент аварії – розповіли самі пасажири.

Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на телеканал TVN 24.

"Ад. Люди кричали, кликали на допомогу. Нам нічим було їм допомогти", – згадує один з учасників аварії.

Другий додає, що "поліція і медики попрацювали добре". У рятувальній операції брали участь 30 пожежників і два вертольоти.

"Вони прибули швидко", – відзначає він.

Спочатку служби повідомили про шість загиблих в результаті аварії, але вранці прессекретар Підкарпатського воєводства Михайло Мельничук повідомив, що загинуло п'ять осіб.

Він також зазначив, що це число може збільшитися, оскільки кілька людей перебувають у лікарнях у критичному стані. У службі швидкої допомоги розповіли, що у постраждалих – множинні травми голови, хребта, живота і кінцівок.

Воєвода Підкарпаття Єва Леніарт повідомила, що налагоджено зв'язок з консульськими службами України, також прибув консул з Любліна. За її словами, особи, які потрапили в ДТП, зараз перебувають в гуртожитку в Ярославі, вони забезпечені гарячою їжею і напоями, за ними спостерігають психологи.

"Коли буде прийнято рішення, що вони зможуть продовжити подорож і будуть готові зробити це самі, вони будуть доставлені до дорожнього переходу в Корчовій, і там, своєю чергою, їх чекатиме український автобус, який доставить їх до місця призначення", – додала вона.

Воєвода сказав, що люди, які подорожують автобусом, не були організованою групою. Це був маршрутний автобус, який забирав людей з зупинок на маршруті.

"Ці люди не знали один одного", – сказала вона.

Розслідування щодо причини аварії триває, але саме місце ДТП вже прибрали. У звітах правоохоронців вказано, що водій рейсового автобуса Познань – Херсон не впорався з кермуванням. Через це транспорт злетів із дороги й перекинувся. Всього людей там було 57, разом з двома водіями (усі – українці).

За свідченням рятувальників, більшість пасажирів не були пристебнутими пасками безпеки. Тож коли автобус впав, людей розкидало салоном, немов іграшкових. На місці загинули 2, ще 3 – під час рятувальної операції. І ще 9 травмованих – у важкому стані (загалом у польських лікарнях – 24 українці).

"Водій був за кермом 18 годин": що відбувалося в автобусі під час ДТП

У Михайла Токмакова – поламана рука, ребра, забій груднини. Чоловік їхав додому у Донецьк. Під час удару він зміг прикрити собою дружину, тож вона уникла важких травм. Але Михайло не знає, де зараз його дружина – її телефон загубився, а номер недоступний.

Сам Токмаков каже, що дивом вижив: він поступився місцем дівчині, яка хотіла сидіти біля вікна, а ця дівчина загинула.

Чоловік переконаний: аварія сталася через те, що водій заснув за кермом. Мовляв, з 14 години дня, від Вроцлаву, і до самої ДТП за кермом був один і той же водій. А інший тільки ходив салоном і спілкувався з пасажирами.

Водії повинні мінятися кожних 4 години, а він їхав всі 18. І десь за 50 хвилин до інциденту він вильнув, сильно так вильнув – видно, вирубався вже, – розповів постраждалий.

Обох водіїв затримали

Обох водіїв автобусу Познань – Херсон затримали. Того, що був за кермом – після надання допомоги, а другого – з легкими травмами.

У компанії-перевізнику кажуть, що водій досвідчений і працював на міжнародних рейсах більше за 3 роки. Мовляв, заснути він не міг, а за кермом був тільки годину.

Нагадаємо, аварія сталася близько 2 години ночі поблизу населеного пункту Кашице. Автобус з українськими номерами слідував за маршрутом Познань-Херсон. Наголошується, що всього в автобусі перебували 57 українців. Постраждалих доставили в медичні заклади міст Перемишль, Ярослав, Жешув, Любачів і Рудна Мала.

Серед постраждалих кам’янчанка, яка потребує допомоги.

2ogoloshenya