В Україні поновили конкурси на держслужбу. Що це означає

В Україні 6 березня набув чинності закон, який поновлює конкурси на заняття посад державної служби всіх категорій. Також цей закон скасовує обмеження для виконувача обов'язків міністра.

Документ 5 березня був опублікований у газеті "Голос України" і набув чинності з дня, наступного за днем оприлюднення, пише Суспільне.

В Офісі президента раніше повідомили, що протягом шести місяців з моменту набрання чинності закону, необхідно оголосити конкурси на посади, що обіймають особи, з якими раніше були укладені контракти про проходження держслужби на період дії карантину.

Також цей закон скасовує положення, згідно з яким суб’єкт призначення може ухвалити рішення про звільнення держслужбовця з посади категорії "А" з власної ініціативи, за поданням прем'єра, відповідного міністра чи керівника державного органу, протягом чотирьох місяців з дня їх призначення.

Як закон діє щодо виконувача обов'язків міністра

Вказаний закон виключає обмеження щодо виконання першим заступником міністра чи заступниками міністра, якщо посада міністра є вакантною, окремих повноважень міністра. При цьому законопроєкт №4531, який парламент ухвалив на засіданні 16 лютого, передбачав заборону покладати обов'язки міністра на його заступників у разі, якщо посада міністра є вакантною. Також передбачалося, що одна і та сама кандидатура на посаду члена уряду не може бути подана понад три рази протягом року, а також тричі поспіль протягом поточного скликання Верховної ради.

Президент Володимир Зеленський ветував цей законопроєкт та запропонував парламенту вилучити з нього норми щодо обмеження виконання повноважень заступниками міністра, якщо посада міністра є вакантною. Нардепи врахували цю поправку.

"Якщо протягом тривалого часу народні депутати не призначають міністра – а таке не раз у нас бувало, – ці норми закону призведуть до паралічу діяльності всього міністерства. У країні, яка воює та бореться з коронакризою, коли рішення треба прийняти негайно, таке неприпустимо", – зазначив раніше Зеленський.

2ogoloshenya