Запустили екологічний чат-бот для скарг на забруднення повітря, води і ґрунту

В Україні з’явився чат-бот, де можна за кілька кліків створити скаргу на забруднення води, повітря, ґрунту, а також на відходи та шум.

Про це повідомили у громадській організації SaveEcoBot.

«Коли надто димить завод, тхне від сміттєзвалища, річка стає бурого кольору або вночі будують метро, а жителі навколишніх районів відчувають негативний вплив безпосередньо на собі чи на своїх близьких, мало хто знає, як на це можна вплинути й до кого звернутись по допомогу», – йдеться у повідомленні.

Громадська організація SaveDnipro спільно з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та Державною екологічною інспекцією України розробили новий інструмент, який скорочує шлях від виявлення проблеми до її вирішення.

Новий функціонал екологічного чат-боту SaveEcoBot доступний в Telegram та Rakuten Viber.

Скарги на забруднення у SaveEcoBot – це:

Визначення типу екопорушення та відповідального органу.

Пошук найближчого забруднювача за координатами.

Автоматичні шаблони скарг на забруднення води, повітря, ґрунту, а також на відходи та шум.

Потрібно лише обрати вид забруднення, відповісти на кілька уточнювальних запитань, і бажано, додати фото. Далі бот сам згенерує потрібний документ.

Куди скаржитись?

За чинним законодавством адресатами вашої скарги будуть такі центральні або місцеві органи влади:

- Державна екологічна інспекція України.

- Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

- Органи місцевої влади (обласні держадміністрації та обласні ради).

Отже, якщо ви спостерігаєте наднормативне екологічне забруднення, тепер ви можете за кілька кліків сформувати скаргу за шаблоном, в якому всі формальності вже враховано, та відправити її до релевантної інстанції. Ви також можете прикріпити до скарги фотографію забруднення прямо в чат-боті. І все це з вашого смартфону будь-де і будь-коли!

Довідка

Чат-бот SaveEcoBot здійснює моніторинг якості повітря, а також спрощує участь громадськості у процедурах оцінки впливу на довкілля, надаючи шаблони зауважень та пропозицій, узгоджені з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.

В боті також доступна інформація про сплачені суми екоподатків суб’єктами природних монополій та платниками рентної плати за користування надрами, про інспекційні перевірки на підприємствах та їхні результати, про дозволи та ліцензії та податкові борги забруднювачів.

Є підписка на сповіщення про:

- перевищення показників забруднення повітря;

- дозвільні процедури в обраній області;

- інформацію по окремому суб’єкту господарювання.

Окрім чат-боту SaveEcoBot включає мапу забруднення, яка відображає в онлайн режимі загальну картину щодо якості повітря в Україні. На мапі є шари індексу якості повітря, миттєвих даних дрібнодисперсного пилу і газів та радіаційного фону, а також шар з підприємствами-забруднювачами 1 групи, веб-камерами, вітром і пожежами.

 

Джерело:ШОТАМ

2ogoloshenya