Лікар вказав на шість добавок, які зроблять сперму більш сильною і здоровою

За оцінками, від 10% до 20% випадків безпліддя у чоловіків викликані проблемами, пов'язаними з їх спермою.

Тим не менш, чоловічі пренатальні вітаміни, також відомі як добавки для чоловічої фертильності, можуть допомогти поліпшити кількість сперматозоїдів, говорить Хуан Альварес, доктор медицини, репродуктивний ендокринолог в Центрах фертильності Іллінойсу, пише Главред.

Як цитує його Insider, Альварес рекомендує щодня приймати полівітаміни, які включають цинк, фолієву кислоту, вітамін С і вітамін D, а також кілька інших добавок.

Ось що дослідники знають про ці добавки та їх вплив на чоловічу фертильність.

  1. Вітамін Е

Вітамін Е-жиророзчинний антиоксидант. Дослідження 2011 року передбачає, що вітамін Е разом з селеном корисний для збільшення рухливості сперматозоїдів - або здатності плавати до яйцеклітини - у безплідних чоловіків.

Клініка Мейо рекомендує 15 мг на день, не перевищуючи 180 мг, оскільки це може збільшити ризик раку простати.

  1. Вітамін С

Вітамін C-це водорозчинний вітамін, який бере участь у метаболізмі білків, крім інших процесів в організмі. Вітамін С сам по собі є антиоксидантом, який може допомогти поліпшити якість сперми.

Згідно з оглядом 2020 року, клінічні докази вітамінів, які збільшують чоловічу фертильність, в основному включають вітамін C, а також L-карнітин, вітамін E і цинк. Альварес рекомендує 1000-2000 мг вітаміну С на день.

  1. L-карнітин

Огляд 2012 року показує, що L-карнітин може допомогти поліпшити якість сперми і рух сперматозоїдів. Національний інститут охорони здоров'я повідомляє, що людський організм виробляє достатню кількість карнітину, тому дієтичних рекомендацій щодо добавки немає.

Проте, деякі дослідження добавок карнітину показали, що прийом 2 грамів на день протягом 2 місяців збільшує рухливість сперматозоїдів.

  1. Вітамін D

Вітамін D-ще один жиророзчинний вітамін, який допомагає зменшити запалення, підтримувати рівень кальцію і фосфату і регулювати ріст клітин.

Дослідження 2017 року показало, що додавання більшої кількості вітаміну D допомагає контролювати рівень кальцію, який необхідний для рухливості сперматозоїдів. Альварес рекомендує 15 мкг вітаміну D в день.

  1. Цинк

Цинк бере участь в ряді процесів, які наділяють сперматозоїди фізичними здібностями зливатися з яйцеклітиною і проникати в неї.

Огляд 2016 року показав, що низький рівень цинку був пов'язаний з чоловічим безпліддям. Альварес каже, що він рекомендує чоловікам пренатальні полівітаміни з цинком через його здатність підвищувати вироблення тестостерону, кількість сперматозоїдів і функцію сперматозоїдів.

NIH рекомендує не більше 40 мг цинку на день, оскільки занадто велика кількість може призвести до шкідливих побічних ефектів, таких як блювота, діарея, головні болі та ослаблення імунної системи.

  1. Фолієва кислота

Фолієва кислота-це різновид фолієвої кислоти-водорозчинного вітаміну B, який, за словами Альвареса, може допомогти зменшити аномалії сперматозоїдів. Клініка Майо рекомендує дорослим приймати не більше 400 мкг в день.

Важливо відзначити, що вплив фолієвої кислоти та цинку на чоловічу фертильність все ще залишається спірним.

Дослідження, проведене в 2020 році Національним інститутом охорони здоров'я США, не показало жодних переваг щодо якості сперми або коефіцієнта народжуваності у чоловіків, які приймають добавки цинку і фолієвої кислоти.

2ogoloshenya