Рада посилила відповідальність за водіння напідпитку. Що загрожує порушникам

Верховна рада в цілому підтримала законопроєкт про посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, встановивши нові суми штрафів за низку порушень, зокрема і за водіння у нетверезому стані.

Відповідне рішення підтримали 325 депутатів на засіданні 16 лютого, пише Суспільне.

Про що документ

Законопроєкт №2695 посилює відповідальність за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння. Він також дозволяє використання поліцейськими технічних засобів відеозапису. Крім цього, законопроєкт передбачає посилення кримінальної відповідальності за порушення ПДР, вчинене в стані алкогольного чи іншого сп'яніння, що спричинило тяжкі наслідки.

Розміри штрафів

Так, відповідно до законопроєкту, збільшується відповідальність за керування авто у нетверезому стані від 17 тисяч гривень за перший випадок (до прийняття законопроєкту штраф за водіння в нетверезому становив 10 200 гривень і позбавлення прав на рік за першу зупинку, за другу - 20 400 гривень з позбавленням права керувати транспортними засобами на 3 роки, втретє, штраф складав 40 800 гривень) до 51 тисяч гривень з позбавленням водійських прав на 10 років. У разі третього випадку - авто конфіскується.

Осіб, які двічі протягом року піддавалася стягненню за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів за відмову від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння тягнуть за собою накладення штрафу на у розмірі 40 800 гривень з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років або арешт на строк 15 діб з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років.

За перевищення швидкості руху більш як на 50 км/год штраф збільшено з 510 до 1700 гривень.

Крім того, вводиться штраф у 510 гривень за:

- порушення правил проїзду перехресть;

- зупинку транспортних засобів загального користування;

- проїзд на заборонний сигнал світлофора або жест регулювальника;

- порушення правил обгону і зустрічного роз’їзду, безпечної дистанції або інтервалу;

- розташування транспортних засобів на проїзній частині;

- порушення правил руху автомагістралями;

- користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку;

- використання цих приладів та їх переобладнання з порушенням вимог відповідних стандартів;

- користування під час руху транспортного засобу засобами зв’язку, не обладнаними технічними пристроями, що дозволяють вести перемови без допомоги рук (за винятком водіїв оперативних транспортних засобів під час виконання ними невідкладного службового завдання);

- порушення правил навчальної їзди.

Згідно з законопроєктом, громадян, які не мають права на керування транспортним засобом, або передають автівку особі, яка не має такого права, штрафуватимуть на 3400 гривень замість 510 гривень.

Керування транспортним засобом особою, яка позбавлена такого права, тягтиме за собою штраф у розмірі 20 400 гривень з позбавленням права керування транспортним засобом на строк від трьох до п’яти років та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого. За повторне порушення доведеться заплатити 40 800 гривень з позбавленням права керування транспортним засобом на строк від п’яти до семи років та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Якщо причетні до порушення правил водії або інші особи залишають місце ДТП, це тягне за собою накладення штрафу в розмірі 3400 гривень або позбавлення права керування транспортними засобами на строк шість місяців, або адміністративний арешт на строк від десяти до п'ятнадцяти діб.

Непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього руху тягтиме за собою штраф у 255 гривень.

Кримінальна відповідальність

Як розповів юрист та голова комітету Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський ("Слуга народу"), цей законопроєкт готувався понад два роки, а до цього обговорювався ще три роки як в парламенті, так і в суспільстві.

"Закон став відповіддю на суттєве збільшення кількості осіб, які дозволяють собі їздити у нетверезому стані й за даними МВС найбільше призводять до загибелі на дорогах"", - зазначив депутат.

Монастирський пояснив, що у разі, якщо вчиняється ДТП за участі п'яного за кермом і є жертви, то для такої особи настане кримінальна відповідальність, якої не можна буде уникнути.

"Неможливо буде піти на умовно-дострокове звільнення, неможливо буде зменшити відповідальність менше нижньої межі. Тобто в таких випадках буде досягнута невідворотність уникнення відповідальності в кримінальному процесі", - наголосив юрист.

За словами нардепа, щодо адміністративного процесу, то до суду доходило лише дві третіх справ про водіння в нетверезому стані.

"Тобто четверть вже на рівні строків свідомо або за певні хабарі були прострочені, і через це десятки тисяч людей залишаються безкарними. Далі велика кількість людей відпускалася на поруки або за малозначністю. Це також відсотків 10% справ, які доходили до суду. За минулі пів року понад 800 рішень судів звільняли від відповідальності за водіння у нетверезому стані", - наголосив депутат і наголосив, що головним є питання невідворотності уникнення відповідальності.

Як ухвалювали законопроєкт

Депутат від ОПЗЖ Григорій Мамка вніс кілька десятків правок до законопроєкту, однак усі вони були відхилені комітетом і не підтримані депутатом під час обговорення. Одну правку Олександра Куницького від "Слуги народу" врахували.

Також була врахована правка Павла Фролова від "Слуги народу" про скасування вимоги комплексного захисту інформації (фото і відеоматеріалів), яку використовують інспектори з паркування. За його словами, правку підтримала Організація місцевого самоврядування. Комітет правку відхилив, але не наполягав на тому, що таке рішення ухвалив і парламент.

Крім того, були підтримані правки Сергія Штепи від "Слуги народу", про те, щоб прибрати право інспектора вимагати виходу водія з транспортного засобу при зупинці. На його думку, це може лише "призвести до маніпуляцій" і "ніяк не розв'язує проблему алкогольного сп'яніння". Також була підтримана правка про те, що потрібно зменшити штрафи за перебільшення швидкості у 50 км/годину з 3400 до 1700 гривень. Своєю чергою, комітет відхилив усі правки Штепи, однак їх підтримали парламентарі.

Загалом обговорення тривало понад годину.

2ogoloshenya