Верховна Рада позбавила СБУ невластивих функції у сфері економіки. Що змінюється?

Під час розгляду законопроєкту 3087-д щодо створення Бюро економічної безпеки, парламент підтримав поправки, які ліквідовують згадки про невластиві функції з Закону “Про Службу безпеки України”, а також підрозділи з боротьби з корупцією та контррозвідувального захисту економіки (які відомі втручанням в роботу бізнесу).

В СБУ мають ліквідувати підрозділи та функціонал щодо боротьби з корупцією та контррозвідувального захисту економіки, які відомі тиском на бізнес, пише antac.org.ua

Норми мають набути чинності в день запуску Бюро економічної безпеки, але не пізніше ніж через півроку.

Показово, що збити ці важливі правки хотіли депутати від ОПЗЖ і промедведчуківський депутат від Слуги Народу Олександр Качура. Зауважимо, що критично проти цих змін виступали і в самій СБУ.

“Це важливе рішення,  яке ще треба імплементувати. Але вже зараз воно демострує нарешті волю позбавити сбу невластивих функцій. Ми певні, що в СБУ будуть затягувати процес створення бюро і пробувати відкатати ці зміни. Як як інакше, якщо у відомстві сьогодні готові вбивати один одного за вплив на цей функціонал та підрозділи”, – коментує членкиня правління Центру протидії корупції Олена Щербан.

Саме тому потрібна загальна реформа СБУ, яка має передбачати також позбавлення слідства. Спецслужба повинна боротися з тероризмом, займатися контррозвідкою, охороняти суверенітет і територіальну цілісність України тощо.

Нагадаємо, співробітники «К» розкрили таємних агентів НАБУ, які розслідували пов’язані з СБУ схеми; працівники департаменту відпустили в аеропорту “Бориспіль” міжнародного наркоторговця; департамент не дав внести до санкційного списку компанію друга Путіна.

2ogoloshenya