Уряд планує відновити адаптивний карантин з розподілом на зони

Уряд планує повернутися до адаптивного карантину з розподілом територій на зони відповідно до епідеміологічної ситуації.

Водночас президент Володимир Зеленський доручив якнайшвидше представити детальну програму вакцинації проти COVID-19 в Україні по кожній області, пише Суспільне.

Як повідомили в Офісі президента, під час наради прем’єр-міністр Денис Шмигаль доповів, що уряд має намір повернутися до адаптивного карантину в Україні.

"Ті показники, які ми бачимо сьогодні за кількістю захворілих, госпіталізованих та тих, хто одужав, свідчать, що посилений карантин був ефективним заходом. Найближчим часом МОЗ дослідить ситуацію в регіонах, і залежно від показників ми ухвалимо рішення про запровадження адаптивного карантину по окремих областях. Тобто повернемося до зелених, жовтих, помаранчевих і червоних зон", – зазначив Денис Шмигаль і додав, що ці зміни у разі прийняття набудуть чинності через сім днів після ухвалення.

За його словами, на сьогодні в Україні 235,7 тисяч активних хворих на коронавірус і 18,6 тисяч зайнятих ліжок у медзакладах. Загалом у лікарнях відведено під хворих на COVID-19 понад 66,3 тисячі ліжок, з яких 55 тисяч забезпечені подачею кисню.

Водночас міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що наразі переговори щодо закупівлі вакцини перебувають на завершальній стадії й очікується, що вакцинація в Україні може розпочатися з лютого. За його словами, на першому етапі її проводитимуть мобільні бригади.

У зв'язку з цим, президент дав завдання якнайшвидше представити детальну програму вакцинації проти COVID-19 в Україні по кожній області.

"Треба визначити кількість вакцин, чіткі терміни вакцинації, перелік категорій населення, які мають вакцинуватися в першу чергу. Також має бути налагоджена система менеджменту та логістики вакцини, зокрема створені електронні системи запису, фіксації, місць щеплень, та розподіл поставок", – зазначив президент під час селекторної наради з питань запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

Він додав, що також має бути проаналізована ситуація з тими, хто вже перехворів на COVID-19, щоб визначити, коли цю категорію людей потрібно вакцинувати.

2ogoloshenya