У містах з населенням менше 50 тисяч буде закритий набір в старші класи

В Україні школи в маленьких містах позбудуться можливості набирати дітей в старші класи.

Вже з 1 вересня 2021 кількість шкіл у Києві, в яких будуть існувати 10 і 11 класи, скоротиться в рази. Набирати учнів в старші класи зможуть тільки в тих навчальних закладах, які в рамках реформи освіти отримають статус ліцею. Таких в певних регіонах - всього чверть з існуючих шкіл, пише Страна.

А в малих містах з населенням менше 50 тисяч взагалі не буде ліцеїв, де зберігаються старші класи. Така норма Закону "Про повну загальну середню освіту", який був прийнятий в минулому році і почав впроваджуватися з 2021 року.

Щоб в населеному пункті відкрили набір в 10-ті класи, є дві прямих вимоги закону. По-перше, кількість жителів має перевищувати 50 тисяч. По-друге, має бути не менше чотирьох ліцейних класів у навчальному закладі.

Стаття 32 закону говорить: "Рішення про створення комунальних ліцеїв як окремих юридичних осіб приймають обласні, міські ради (для міст з населенням понад 50 тисяч осіб). Для освітньої діяльності комунального ліцею в його складі повинні бути створені і функціонувати не менше чотирьох десятих класів".

А це означає, що комунальних ліцеїв не буде в десятки або навіть сотні невеликих міст України. Таких як Вишневе, Васильків або Ірпінь Київської області, Миргороді (Полтавська область), Каховці (Херсонська), Жмеринці (Вінницька), Чугуїв (Харківська), Чортків (Тернопільська область), Дунаївці (Хмельницька область) та багатьох інших.

Більшість загальноосвітніх шкіл стануть гімназіями, і тільки мала частина з них отримає статус ліцею і право давати старшокласникам профільну освіту. 

Таким чином, дітям після 9-го класу доведеться заново вступати в ПТУ або ліцеї. При цьому число ліцеїв буде обмежено.

2ogoloshenya