Сьогодні відзначають Хрещення Господнє: історія свята та традиції

Сьогодні православні та греко-католики відзначають Хрещення Господнє, яке є одним з найважливіших церковних свят. У цей день Іоанн Хреститель хрестив Ісуса в річці Йордан.

Згідно з християнським віровченням, саме після Хрещення Ісус почав освічувати людей, осяюючи їх світлом істини.

У церкві свято отримало назву Богоявлення, оскільки під час Хрещення Ісуса відбулося особливе явлення всіх трьох ликів Бога: Бог Отець з небес свідчив про Сина, що хрестився і Дух Святий у вигляді голуба зійшов на Ісуса, підтверджуючи таким чином Слово Отця.

Раніше у Православній Церкві України розповіли, що твердження, що масові хрещенські купання є давньою українською традицією — цілком помилкове. В українського народу такої традиції, пов’язаної зі святом Богоявлення, не було. Зокрема, у ПЦУ нагадали, що церковного припису щодо потреби у день Богоявлення занурюватися у святу воду — як такого немає.

 

Традиції на Водохоеща:

Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. На Водохреща обов’язково ходили до церкви.

Зранку 19 січня люди ходять до церкви святити воду. Цією свяченою водою починається трапеза, нею ж кожний господар кропить усіх членів сім’ї, хату, інші будівлі, криниці. Кульмінаційним моментом свята Богоявлення було безпосереднє освячення води, коли священик занурював хрест у воду.

За давньою традицією ця церемонія проходила 19 січня просто неба, на берегах річок, струмків, озер. Ще напередодні Йордана, з льоду вирубували великий хрест («йордан») і ставили його поруч з ополонкою. Скульптурне зображення хреста встановлювали вертикально і нерідко обливали буряковим квасом, від чого воно набирало червоного кольору. Було прийнято також прикрашати хрест гілками сосни. Після водосвяття всі люди поверталися до своїх хат...Традиція пити водохресну воду, вмиватися нею і обмивати дітей зберігається і сьогодні. Набрати води на свято і зберігати її вдома протягом року, аж до наступного січня – річ звичайна для більшості віруючих сьогодні. Зберігають її, як і колись, біля образів у скляному посуді.

А ще в Україні відомий також звичай хрещенських купань. Однією з найпопулярніших традицій січневого свята є пірнання в ополонку. На Водохреща найсміливіші чоловіки, парубки та жінки стрибають в ополонку, бо вірять, що це купання захистить від усіх хвороб протягом року. У деяких районах Правобережжя аж до XX ст. дотримувалися традиції, згідно з якою у день водосвяття обов’язково купалися ряджені колядники і щедрівники, змиваючи з себе таким чином «скверну бісівських масок».

2ogoloshenya