Зеленський підписав закон про штрафи за спам

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про електронні комунікації".

Проєкт розробили з метою упорядкувати роботу з е-комунікаціями та радіочастотним спектром України відповідно до стандартів ЄС, пише Суспільне.

Верховна Рада ухвалила проєкт №3014 на засіданні 16 грудня 2020 року. Закон набирає чинності з 1 січня 2022 року.

"Цей закон встановлює правову основу діяльності у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектру. Він визначає повноваження держави щодо управління та регулювання зазначеної діяльності, а також права, обов’язки та засади відповідальності фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у діяльності або користуються електронними комунікаційними послугами", ‒ йдеться у повідомленні Верховної Ради.

Головними перевагами закону у парламенті назвали:

зменшення кількості перевірок та регулярного тиску на бізнес у сфері електронних комунікацій;

запобігання зловживанням ‒ всі постачальники електронних комунікаційних мереж матимуть однакові права та доступ до інфраструктури, запроваджується механізм консультацій з учасниками ринку;

забезпечення конкуренції на ринку;

можливість обрати окремі електронні комунікаційні послуги, а не пакет;

зменшення спаму завдяки обов'язковій попередній згоді абонента на отримання інформації та обов'язковій відмові від розсилки;

збільшення штрафів для постачальників електронних комунікацій у разі порушення прав користувачів.

Проєкт також було розроблено з метою створити поштовх для розвитку ринків електронних комунікаційних мереж, щоб послуги для користувачів стали якіснішими та дешевшими.

Згідно з порівняльною таблицею проєкту закону із пропозиціями президента Володимира Зеленського, розсилання спаму або комерційних електронних повідомлень без згоди отримувача тягне за собою накладення штрафу в розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 гривень).

2ogoloshenya