Тарифне дежавю від влади: Зеленський ще рік тому обіцяв знизити ціни, але "щось пішло не так"

Уже кілька тижнів у низці міст України тривають масові акції протесту проти зростання тарифів, які влада обіцяла не підвищувати.

Ще у грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%, але щось пішло не так, інформує УНН.

“... Знайшли цікаве рішення, яке дозволить наступної зими (зима 2020-2021 років) зменшити тарифи на тепло майже на половину. Це буде дійсно окрема програма. Ми готуємо цю інформацію. Готуємо етапи, що буде зроблено, які кошти будуть виділені. Це точно буде не за ваші кошти”, — заявив тоді Зеленський.

Втім, "раптове" та значне зростання тарифів на тепло, електроенергію та газ, все ж таки, відбулося, що справедливо обурило суспільство.

У зв’язку з цим Президент, уряд та Верховна Рада почали похапцем “шукати вихід із ситуації” - майже, як у відомому мемі: "Давайте вже після свят".

Одним з перших запізнілу заяву оприлюднив голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія, який "рішуче" анонсував засідання монобільшості на 12 січня.

“Від імені фракції „Слуга Народу“ повідомляю, що ми готуємо план антикризових заходів для вирішення проблем, які можуть виникнути через підвищення тарифів. Він буде напрацьований і оприлюднений в найближчі дні. На завтра запланована нарада з прем’єром, в.о. міністра енергетики, представниками Офісу Президента і всіма, кого стосується це питання. Якщо потрібні будуть швидкі рішення — ми готові їх ухвалювати в будь-який час. Зараз маємо розібратися з тим, що відбулося, наскільки обгрунтоване підвищення і як у цій ситуації захистити людей”, — йдеться в повідомленні Арахамії.

Ще одна заява з'явилась уже від нардепа монобільшості Олександра Качури, який заявив про власну “вимогу скасування тарифів”.

“Я готую:

  1. Позов до адмінсуду з вимогою скасувати незаконне рішення про підняття тарифів;
  2. Подаю заяву в правоохоронні органи з метою початку розслідування обставин і притягнення посадових осіб до відповідальності;
  3. Реєструю Постанову Верховної Ради про невідкладний перегляд і зменшення тарифів”, — зазначив нардеп.

Кульмінація мала місце вже в Офісі Президента, де хоч і з запізненням на кілька тижнів все ж зібрали “термінову” енергетичну нараду під головуванням Володимира Зеленського.

За інформацією пресслужби ОП, в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко представив “попередній план із суттєвого зниження тарифів на газ та встановлення ціни, яка була б справедливою з точки зору споживача”.

З огляду на заяви представників влади відзначимо, що ще 22 грудня УНН повідомив, що новопризначений в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко і уряд скасують пільговий тариф для населення на електроенергію.

А вже 28 грудня 2020 року влада офіційно зробила українцям “подарунок під ялинку”: з 1 січня 2021 року була скасована пільгова ціна на електроенергію для населення — тепер ціна становить 1,68 грн за 1 кВт-год.

Водночас ГК “Нафтогаз України” повідомила про підвищення ціни на газ для своїх побутових клієнтів за місячним контрактом — з 6,33 грн/куб. м у грудні до 7,22 грн/куб. м у січні наступного року — на 14%, підключення до річного тарифного плану для нових клієнтів призупиняється з нового року.

Далі, вже 4 січня поточного року, НКРЕКП оприлюднило дані для 43 газорозподільних компаній. Найнижчий тариф на транспортування газу заплатять споживачі столичного “Київгазу” — 0,31 грн за куб. м, а також споживачі “Харківміськгазу” — 0,35 грн за куб. м, і “Кременчукгазу” — 0,39 грн за куб. м. У свою чергу найвищу вартість розподілу і транспортування газу отримали споживачі послуг компанії “Газовик” — 2,55 грн за куб. м. Як буде діяти в цій ситуації національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, наразі ще невідомо.

Варто відзначити, що 17 грудня Верховна Рада не підтримала Юрія Вітренко на посаду міністра енергетики, зокрема через його антисоціальну політику. Втім, вже 21 грудня за усною вказівкою з ОП Володимира Зеленського Вітренко був призначений в.о. Міністра замість Ольги Буславець. Раніше Вітренко був топ-менеджером “Нафтогазу”, який збільшив вартість газу для населення з 1,4 грн до 6,9 грн за куб. м.

2ogoloshenya