Related image

Нардеп-утікач Олександр Онищенко міг оприлюднити розмову з президентом Петром Порошенком "з легкої руки" Юлії Тимошенко.

Про це в коментарі розповів політолог Андрій Золотарьов.

"Та ситуація, що Микола Злочевський (голос, схожий на президентський, на записі обговорює з Онищенком домовленості щодо закриття кримінальних справ проти Миколи Злочевського, міністра уряду Януковича. - Gazeta.ua) вийшов сухим зі скандалу пов'язаного з його фірмою Burisma, красномовно свідчить про нашу парламентську традицію. У нас такі домовленості відбуваються на кулуарному рівні. В нормальному суспільстві після скандалу на кшталт Панамської афери, коли були виявлені президентські офшори, оголошують імпічмент. У нас, якщо в цьому і будуть розбиратися, то тільки після того, як Порошенко втратить владу", - пояснює він.

Українці звикли до того, що влада не чиста на руку і цим вже нікого не здивуєш, каже політолог.

"Рейтинг Петра Олексійовича падає катастрофічно. Майже по відсотку в місяць. А позиція Тимошенко росте. "Батьківщина" зараз єдина партія, яка може пройти бар'єр у п'ять відсотків у всіх областях. До того ж Тимошенко обростає певними міфами. Юлія Володимирівна давно в політиці. І пробити цей шар міфів якимось компроматом дуже важко. Тут може працювати правило "ворог мого ворога — мій друг". Онищенко міг оприлюднити цю розмову з легкої руки Тимошенко. Вона дуже майстерний маніпулятор. Знає правила політичної гри, яка ведеться не напряму, а чужими руками", - сказав Андрій Золотарьов.

До Петра Порошенка вже негативно ставляться на Заході, вважає політолог.

"Якщо ми проаналізуємо тематику європейських видань, побачимо, що він вже не ліберал-реформатор, як це було в 2014 році, - зазначає експерт. - Зараз в очах Заходу це авторитарний бізнесмен. Оприлюднення розмови з Онищенком може стати ще одним доказом, який буде стимулювати Європу розірвати всі зв'язки з українським президентом. Це більший негатив для нас, ніж для нього. Вкотре доводить, що особисті інтереси Петро Олексійович ставить вище за державні".

На думку Андрія Золотарьова, українське суспільство не буде реагувати критично.

"Всі вже звикли, що Порошенко — корупціонер. Цим нікого не здивуєш. Подібна справа з плівками Мельниченка, яка доводила причетність Кучми до вбивства Георгія Гонгадзе, спричинила суспільний бум тому, що для громадськості це був шок. А розмова Порошенка з Онищенком — лише черговий доказ, ще одна крапля в чашу народного терпіння. І хто знає, наскільки вона глибока", - додав він.

18 квітня нардеп Олександр Онищенко, який проживає в Іспанії, вийшов у ефір одного з українських телеканалів. Він включив аудіозапис своєї розмови з чоловіком, голос якого подібний до президента Петра Порошенка.

На записі чоловіки домовляються щодо екс-міністра екології Миколи Злочевського, який володіє газовидобувною компанією Burisma. За словами Онищенка, президентові запропонували частку в компаніях Злочевського. Після цього проти екс-міністра часів Януковича закрили всі кримінальні справи.

Джерело

2ogoloshenya