​Укроборонпром потайки відібрав нерухомість заводів по всій країні (документ)

Держконцерн "Укроборонпром" переписав на себе виробничі та адміністративні приміщення десятків оборонних заводів, що входять до його складу.

Про це свідчать записи у державних реєстрах, які показують масштабну перереєстрацію прав власності, йдеться у статті Defense Express.

Мова йде про переписування на себе виробничих приміщень "Антонова", "Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова", "Зорі-Машпроект", "Заводу ім. Малишева", "Житомирського бронетанкового заводу", "Львівського авіаційного заводу" та ще десятків підприємств по всій країні.

Фактично "Укроборонпром", як окрема юридична особа з власним статутом та бюджетом, відчужив майно у інших юридичних осіб.

І якщо станом на початок 2019 року у власності самого концерну перебувало лише 1,5 поверхи у Києві на Дегтярівській 36, то тепер на нього записано понад 200 комплексних об’єктів, загальна вартість яких, лише у вигляді землі, сягає мільярдів гривень.

Наприклад, тепер ДК "Укроборонпром", володіє понад 630 тисячами квадратних метрів приміщень, в яких збирається, модернізується та ремонтується бронетехніка силами ХКБМ та "Заводу ім. Малишева".

При цьому звертає увагу доволі дивна обставина, коли дата державної реєстрації, якимось чином випереджає підставу виникнення права власності.

Зокрема, споруда М/3-4 на 32 тисячі "квадратів" зареєстрована за "Укроборонпромом" 19 березня 2020 року, а право власності на неї виникло лише 29 липня.

Більше того, 21 липня "Завод ім. Малишева", попри стан банкрутства, завершив тендер на оцінку нерухомості, в якому вказав, що ця споруда знаходиться у його власності. Відповідна документація доступна на сервісі Prozorro.

Окрім "танкових гігантів" без своїх приміщень залишився "Антонов". 15 січня 2020 року за концерном було зареєстровано право власності на корпуси 23, 24 та 73. Це саме ті цехи та елінги, де знаходяться не тільки виробничі приміщення заводу, а і зберігаються літаки.

Водночас тепер у власності "Укроборонпрому" знаходиться нерухомість "Житомирського бронетанкового заводу".

У реєстрі майна концерну також записані приміщення "Зорі-Машпроект", "Львівського авіаційного заводу", підприємств у Шостці, Миколаєві, Запоріжжі, Івано-Франківську, Хмельницьку, Миколаєві, Ізюмі та інших містах.

Нижче видання  надає повний перелік майнових комплексів, які тепер знаходяться у власності "Укроборонпрому", в якому працює десь 300 менеджерів, а не заводів з тисячними колективами.

Редакція Defense Express, розуміючи справжню критичність цієї інформації, сподівається, що мова йде лише про технічний збій у системі державних реєстрів. Бо таємне переписування на себе майна цілих оборонних заводів - це найбільше рейдерство за всю історію України. Більш того, мова йде про основну частину всього оборонно-промислового комплексу країни.

Додамо, що про такі "оборудки" з нерухомістю ніхто з керівництва концерну жодного разу не говорив, попри декларовану відкритість "нової команди".

Також залишається питання з корпоратизацією підприємств, про яку постійно говорять в "Укроборонпромі". Якщо інформація правдива, то на корпоратизацію будуть виставлені абсолютно пусті заводи, без приміщень та виробничої бази, що знизить їхню вартість до "нуля".

Defense Express звернулося із відповідними запитами до самого "Укроборонпрому", Міністерства юстиції України, а також до інших профільних органів влади з проханням підтвердити чи спростувати цю інформацію.

2ogoloshenya