Наступні парламентські і президентські вибори в Україні відбудуться у 2019 році

До Верховної Ради внесено законопроект про посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства.

Кабмін пропонує карати громадян за отримання від кандидатів продуктів харчування або спиртних напоїв – від штрафу до двох років в'язниці. За розповідь про власний голос на виборчій дільниці загрожує штраф до 3,4 тис. грн, а кандидати можуть дістати до шести років позбавлення волі за підкуп виборців або конкурентів. "ГОРДОН" розповідає про головні нововведення, запропоновані урядом.

Наступні парламентські і президентські вибори в Україні відбудуться у 2019 році

Незаконна агітація

Як було

За агітацію у заборонені терміни або інші порушення обмежень передбачено штраф у розмірі від 510 до 850 грн. Для посадових осіб штраф становить від 850 до 1,4 тис. грн.

Як пропонують

Розмір штрафів зросте до 1,7–3,4 тис. грн і 3,4–5,1 тис. грн відповідно. Також незаконною агітацією тепер уважатимуть надання виборцям, підприємствам чи організаціям грошей, товарів, послуг, робіт, пільг та інших активів або цінностей, якщо їхня вартість не перевищує 3% мінімальної зарплати (112 грн). За це передбачено штраф у розмірі 3,4–5,1 тис. грн.

Надання громадянам або компаніям таких активів вартістю понад 112 грн уважатимуть уже не незаконною агітацією, а підкупом виборців.

Виняток становлять товари, на яких зображено партійну символіку або дані кандидата. Водночас їхня вартість теж не має перевищувати 112 грн.

Раздача товаров избирателям теперь разрешена в том случае, если на них есть имя или символика кандидата, а стоимость не превышает 112 грн. Фото: Denys Bihus / Facebook

Роздавання товарів виборцям тепер дозволено в тому разі, якщо на них є ім'я або символіка кандидата, а вартість не перевищує 112 грн. Фото: Denys Bihus / Facebook

Посилення відповідальності за підкуп

Як було

Пропозицію або давання хабара виборцю карають обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк із забороною обіймати певні посади від одного до трьох років.

Як пропонують

Покарання за підкуп стане суворішим: до трьох років обмеження волі або до шести років в'язниці із забороною обіймати певні посади на строк до п'яти років.

Підкуп продуктами харчування і спиртним

Як було

Кримінальну відповідальність для виборця за отримання хабара вже передбачено (від штрафу до двох років в'язниці), однак зараз неправомірною вигодою вважають тільки "гроші або інше майно, пільги, послуги, переваги або нематеріальні активи".

Як пропонують

Згідно з новим законопроектом, неправомірною вигодою також уважатимуть продукти харчування та спиртні напої незалежно від їхньої вартості. Крім того, виборцю загрожує кримінальна відповідальність за одержання товарів без партійної символіки чи імені кандидата, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів та інших активів, якщо їхня вартість перевищує 3% від мінімальної зарплати (112 грн).

За це порушення передбачено штраф від 1,7 до 5,1 тис. грн, виправні роботи або позбавлення волі на строк до двох років.

Підкуп кандидатів

Пример использования кандидатов-однофамильцев на внеочередных парламентских выборах 2014 года в Оболонском районе Киева. Фото: evreiskiy.kiev.ua

Приклад використання кандидатів-тезок на позачергових парламентських виборах 2014 року в Оболонському районі Києва. Фото: evreiskiy.kiev.ua

Як було

Відповідальності не передбачено.

Як пропонують

У Кабміні заявляли, що введення цієї норми торкнеться так званих технічних кандидатів або "двійників", яких фінансують інші учасники виборів. Новий законопроект передбачає однакову відповідальність і за підкуп виборців, і за підкуп кандидатів – аж до шести років в'язниці.

Кандидатам, які отримали хабар за участь або відмову від участі у виборах, загрожує таке саме покарання, як і виборцям, які проголосували за замовленням, – від штрафу до двох років в'язниці.

Звільнення від відповідальності за повідомлення про злочин

Як було

Амністії для учасників злочинів не передбачено.

Як пропонують

Новий законопроект звільняє від кримінальної відповідальності учасників будь-якого злочину, пов'язаного з підкупом виборців або кандидатів, якщо вони добровільно повідомили правоохоронців про правопорушення і допомогли його розкрити. На організатора злочину цей пункт не поширюється.

Незаконне використання і вкидання бюлетенів

Як було

За викрадення бюлетеня, надання виборцю заповненого документа або неодноразове голосування передбачено кримінальну відповідальність. Штраф від 1,7 до 5,1 тис. грн або обмеження волі на строк до трьох років.

Як пропонують

До статті додано термін "вкидання бюлетенів", а максимальне покарання посилено: до двох років виправних робіт, до трьох років обмеження волі або до двох років в'язниці. Крадіжка або знищення бюлетеня виводено в окрему норму.

Приховування або знищення бюлетенів

Як було

Таке порушення згадано у 158-й ст. Кримінального кодексу. Передбачено покарання від штрафу до трьох років обмеження волі.

Як пропонують

Норму виведено з Кримінального кодексу. Тепер за приховування, знищення або винесення власного бюлетеня за межі приміщення для голосування передбачено адміністративну відповідальність – штраф у розмірі 1,7–3,4 тис. грн.

Розголошення інформації про свій голос

Як було

В Адміністративному кодексі норми немає, а в законах про вибори президента і місцеві вибори її прирівнюють до порушення таємниці голосування.

Як пропонують

Виборцю, який публічно розповів на ділянці, за кого він проголосував, тепер загрожує адміністративна відповідальність – штраф від 1,7 до 3,4 тис. грн.

Порушення таємниці голосування

Як було

За розкриття інформації про волевиявлення виборця передбачено штраф у розмірі 1,7–5,1 тис. грн, виправні роботи до двох років або обмеження волі до трьох років. Якщо порушення здійснив член виборчкому або особа з використанням свого службового повноваження – можливе позбавлення волі на строк до трьох років.

Як пропонують

Покарання посилено. Тепер за порушення таємниці голосування загрожує 5,1–8,5 тис. грн штрафу, до трьох років обмеження волі або до двох років в'язниці.

Якщо порушення вчинив голова, заступник голови, секретар або член виборчої комісії, кандидат, представник партії, офіційний спостерігач або інша службова особа – він може дістати до п'яти років в'язниці. Також порушенням таємниці голосування тепер уважають фотографування або відеофіксацію свого голосу в кабінці.

16 квітня законопроект передали на розгляд у профільні комітети парламенту. Вони мають затвердити свій висновок протягом 30 днів, після чого документ розглянуть у сесійному залі Верховної Ради або повернуть на доопрацювання.

Презентуючи законопроект у Кабінеті Міністрів 11 квітня, заступник міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук стверджувала, що він також дасть можливість правоохоронцям вести негласні слідчі дії – зокрема, наприклад, затримувати організаторів підкупу без санкції суду. Однак у тексті законопроекту таких змін не вказали.

Джерело

2ogoloshenya