07

На 85-му році життя помер український режисер Роман Віктюк.

"Сьогодні, 17 листопада 2020 року, на 85-му році від нас пішов наш Майстер - великий, неперевершений режисер, учитель, геній, брила, чарівник, який, здавалося б, повинен бути вічно", - повідомили на Facebook Театру Романа Віктюка.

27 жовтня режисера шпиталізували до реанімації з тяжкою формою коронавірусу.

Ким був Роман Віктюк

Роман Віктюк народився у Львові у 1936 році.

Після закінчення Російського інституту театрального мистецтва працював у театрах юного глядача у Львові та Києві. Пізніше - викладав у московському цирковому училищі та став режисером Литовського драматичного театру.

Згодом Віктюк почав ставити п'єси у таких московських театрах як МХАТ та "Массовет".

Режисерську славу він отримав у 1980-х роках, зокрема завдяки виставі "Покоївки" (Служанки).

Американські критики зарахували Віктюка до 50 людей, які найбільше вплинули на другу половину ХХ сторіччя.

Приватний "Театр Романа Віктюка" режисер створив у Москві у 1991 році.

У 2006 році став "народним артистом України".

Як зазначили у театрі, попри смерть режисера, 17 жовтня у його театрі відбудеться вистава "Танго" - "на його честь і пам'ять".

За своє життя режисер поставив понад 250 вистав по всьому світу. Серед найвідоміших його робіт "М. Баттерфляй", яка відкрила власний театр режисера.

Кращі цитати режисера

"Мистецтво – це радість, життя – жах. Коли виходиш на підмостки, нічого іншого не існує для тебе. В цьому наш єдиний порятунок".

"Щастя — це пауза між двома нещастями".

"Рибка тоді вискакує зі ставка, коли відчуває, що на березі добра людина. Важливо потім не перетворитися із доброго дідуся на поганого, котрий, побачивши золоту рибку, подумає: "А, зараз буде товар!"

Про війну на Донбасі та Україну

"Повірте, дуже складно (живеться в Росії в умовах війни - ред.). Але я роблю все, щоб вони знали, що я - українець".

"Хочу жителям Донбасу сказати тільки одне: ви живете поза Богом, ви Його не чуєте. На секунду вимкніть всі телеканали, закрийте очі та побудьте в тиші. Без зла, без насильства, без вбивства. У цій тиші, долучившись до Неба, може, у вашій душі щось станеться. Повинно статися, якщо ви українці. Якщо ви - не громадяни України, навіть ця тиша вам не допоможе, тоді дайте спокій Україні".

"Але так повинно було статись, тому що ця енергія накопичується так повільно, так без сорому і совісті та чекає ту хвилину, коли може вибухнути. Для тих, хто розпочав цю братовбивчу війну, немає жодної перестороги, немає Бога. Там чорт".

"Який же Путін народ? Він від чорта".

Джерело : "СУСПІЛЬНЕ".

2ogoloshenya