055

В Україні налічується близько 2,3 мільйона студентів і 520 вищих навчальних закладів. Для багатьох людей студентські роки - це найкращий час молодості, який вони згадують з посмішкою. У листопаді учні вишів відзначають професійне свято - Міжнародний день студента. А наприкінці січня студенти традиційно святкують неофіційний День студента.

Міжнародне свято студентства щорічно відзначається 17 листопада. Цього року цей день випадає на вівторок.

Історія свята

Дату для свята вибрали на честь трагічних подій в Чехії в 1939 році. В окупованій німцями країні чеські студенти та викладачі на демонстрації відзначали річницю утворення Чехословаччини. Німецькі війська розігнали демонстрантів, і застрелили студента на ім'я Ян Оплетал. На його похоронах 15 листопада тисячі студентів бунтували проти гітлерівської коаліції. Понад 1200 студентів відправили в концентраційні табори, а 9 осіб стратили 17 листопада.

Через два роки в Лондоні була проведена Міжнародна зустріч студентів, де було вирішено щорічно відзначати 17 листопада як День студента.

День студента святкують не лише 17 листопада ,а також 25 січня. У цей день 1755 року імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ "Про заснування Московського університету".Спочатку 25 січня стали вважати Днем народження МДУ, потім Днем народження університетів, а потім і святом студентства. А святу Тетяну називають "покровителькою студентів".Тетянин день бурхливо відзначають студенти Москви та інших російських міст, влаштовують гуляння і концерти, відзначають закінчення зимової сесії і успішний початок нового семестру навчання.Однак серед українського студентства більш популярним є Міжнародне свято.

Як святкують День студента

Традиції святкування Дня студентів відрізняються в кожному навчальному закладі. У багатьох вишах проводяться концерти, флешмоби, конкурси талантів. У деяких університетах студенти висаджують дерева на пам'ять.

Студентські роки – одні з найкращих і безтурботних часів. Так, порівняно з тим, що вас чекає далі, ці роки дійсно безтурботні. В цей час чудово все, навіть та сама сесія, про яку стільки говорять. Насправді, це певна школа життя, де ви набираєтеся досвіду у всьому. В університеті ви можете, наприклад, стати редактором студентської газети. Це буде для вас практикою, і ви зрозумієте, чи зможете насправді впоратися з такою посадою. Університет готує вас до життя, тому що вже в стінах рідного внз ви починаєте усвідомлювати, що таке самостійність і відповідальність. Ми  вітаємо всіх студентів з їх професійним святом! Нехай в вашому житті все буде так, як ви хочете!.

 Про це повідомляє "УНІАН".

2ogoloshenya