033

Якщо у вас з’явились симптоми COVID-19, такі як лихоманка, кашель, задишка, утруднене дихання, ви маєте зателефонувати своєму лікарю, з яким уклали декларацію.

За необхідності лікар спрямує до вас мобільну бригаду для тестування на COVID-19.

Про це повідомляють у Національній службі здоров'я, пише УП.Життя.

Тобто ви не шукаєте самостійно, де зробити тест, і не йдете до лабораторії, щоб здати аналіз. За викликом лікаря до вас додому зобов’язана приїхати мобільна бригада.

Вона бере у вас зразки для тестування і доставляє їх в лабораторію.

Якщо ви не маєте свого лікаря, або ваш лікар відмовив вам у виклику мобільної бригади попри наявність у вас симптомів, необхідно зателефонувати на регіональну телефонну "гарячу лінію" з питань COVID-19.

Тоді бригаду викличе диспетчер обласної "гарячої лінії". Номер телефону можна знайти на сайті НСЗУ, на сайті covid19.gov.ua. 

Результати тестування повідомлять вам та вашому лікарю.

В разі підтвердження діагнозу ваш лікар надасть вам рекомендації щодо самоізоляції та лікування в домашніх умовах, якщо перебіг захворювання легкий.

Або порекомендує звернутись до лікарні, якщо перебіг важкий. Особи, які контактували з вами, також мають пройти тестування на COVID-19.

В разі якщо у вас критичний стан (утруднене дихання, висока температура) - телефонуйте 103.

Якщо ж вас госпіталізують, тестування на COVID-19 і все необхідне лікування ви отримаєте в медичному закладі.

Всі послуги з лікування коронавірусної хвороби в лікарні та необхідні для цього ліки є для пацієнта безоплатними.

В НСЗУ також повідомили, що уклали угоду з 936 медичними закладами на надання послуг мобільними бригадами.

З них майже 600 закладів - це заклади первинної меддопомоги. Загалом, в цих закладах створено 1592 мобільні бригади.

Найбільша кількість мобільних бригад працює у Харківській області – 100 бригад, Львівській – 95, в Запорізькій та Дніпропетровській областях – по 93 бригади.

НСЗУ виплатила цим закладам за надання мобільними бригадами послуг 148 млн грн.

Порівняно з липнем загальна кількість тестувань бригадами у серпні зросла на 30%. В середньому одна мобільна бригада здійснила у минулому місяці 131 забір матеріалу для тестувань.

Найбільш завантаженими в серпні були мобільні бригади Київської області, де на одну бригаду припадало 365 тестувань, в місті Києві – 284 тестування на бригаду, Рівненській – 208, Тернопільській – 203, Закарпатськый – 197, Волинській – 188.

 

 

 

2ogoloshenya