Фіаско "слуг народу" на місцевих виборах 2020

"Слуга Народу" як національна партія буде представлена повсюдно та матиме найбільшу чисельність депутатів місцевих рад", - під час підсумкового брифінгу щодо перебігу місцевих виборів-2020 повідомив голова партії Олександр Корнієнко.

Однак реальні результати "Зе команди" виявилися куди скромніші, ніж про це заявив Корнієнко.

За даними опитувань виборців на виході з виборчих дільниць кандидати від пропрезидентської партії "Слуга народу" посіли другі, треті та ще нижчі місця і можуть розраховувати в найкращому разі на вихід в другий тур.

Зокрема, в Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі та Львові діючі мери випереджають своїх найближчих конкурентів іноді на десятки процентних пунктів.

За даними екзит-полів уже в першому турі перемагають мери Геннадій Кернес (Харків), Владислав Атрошенко (Чернігів), Руслан Марцінків (Івано-Франківськ), Олександр Симчишин (Хмельницький), Сергій Надал (Тернопіль), Сергій Моргунов (Вінниця).

З великим відривом лідирують також діючі мери міст-мільйонників Геннадій Труханов (Одеса), Борис Філатов (Дніпро), Андрій Садовий (Львів), Олександр Сенкевич (Миколаїв).

Президент "Центру інноваційного консалтингу "КДА" Дмитро Корнейчук вважає, що це є виявом протесту українців, які вирішили дати бій на місцевих виборах центральній владі.

"Досвід обрання (президента України Володимира. - Ред.) Зеленського і "Слуги народу" 2019 року навчив людей, що під виглядом нового їм підсовують щось некомпетентне і ситуація стає ще гіршою", - сказав Корнейчук, для "Deutsche Welle".

Вже сьогодні, "слуги народу" визнали, що їхня партія зазнала фіаско на місцевих виборах. В опублікованій заяві на офіційному сайті президента Зеленського міститься попередження місцевим лідерам про їхню відповідальність перед центром:

"Збільшення фінансового потенціалу та можливостей для представників місцевої влади не означає, що будь-кому державою буде дозволено перетворення свого міста, району або громади на персональну вотчину. Закон - один для всіх. Відповідальність перед державою та громадою - це аксіома для місцевих органів влади", - сказано в цьому повідомленні.

Поряд із цим, голова партії Олександр Корнієнко, який ще вчора звітував на брифінгу про перемогу заявив, про те, що пропрезидентська політична сила буде шукати партнерів для створення більшості в місцевих радах серед сил, з якими немає жорсткого протистояння.

"Що стосується таких стабільних коаліцій, що ми домовилися раз і назавжди, і п'ять років знаходимося в такому стані, то я думаю, що ми будемо шукати партнерів серед конструктивних сил. В першу чергу, серед місцевих партій, у яких є довіра громадян, і якась кількість професіоналів в списках. Це відбуватиметься там, де у нас немає жорсткого якогось протистояння, як в Дніпрі, де ми, швидше за все, будемо опонувати партії "Пропозиція", - сказав Корнієнко.

Він додав, що "Слуга народу" може голосувати і разом з "Європейською солідарністю" або "Опозиційною платформою - За життя", якщо це буде об'єднання заради важливих питань для громади, для району чи області.

"Закон не передбачає створення обов'язкових коаліцій у місцевих радах. І ми розуміємо, що є питання, за які всі будуть голосувати. За бюджет області точно будуть всі голосувати", - вважає лідер партії.

2ogoloshenya