Соціологи пояснили чому українці не прийшли на вибори

Соціологічна група "Рейтинг" оприлюднила результати опитування українців щодо причин, через які вони не взяли участь у місцевих виборах 25 жовтня.

Більшість респондентів відповіли, що не пішли голосувати через стан здоров’я.

Про це свідчать дані, оприлюднені на сайті "Рейтингу".

Зокрема, 20% респондентів повідомили, що не голосували через свій стан здоров’я. 19% не взяли участь у виборах через те, що не проживають за місцем прописки, а 15% були зайняті в день виборів. 14% опитаних не знали, за кого голосувати, ще для 12% вибори виявились нецікавими.

При цьому 10% респондентів не пішли на вибори через епідемію коронавірусу, 4% повідомили, що у їхньому місті чи селі немає виборів, а ще 4% були відсутні у списках.

За даними громадянської мережі ОПОРА, у місцевих виборах взяли участь 35,94% виборців. При цьому попередні дані Центральної виборчої комісії свідчать про те, що явка виборців на місцевих виборах в Україні сягнула 37%. При цьому на виборах до Верховної ради у 2019 році явка склала 49,3%, а на місцевих виборах у 2015 році – 46,5%. У ЦВК однією з причин низької явки назвали пандемію коронавірусу.

Довідка: опитування "Рейтингу" проводили в усіх областях України, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибіркова сукупність: 9947 респондентів: у т.ч. 1200 респондентів методом опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера).

Опитування тих, хто не голосував на виборах, проводили на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів. Похибка репрезентативності: не більше 2,8% Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші.

Джерело: Суспільне

2ogoloshenya