Сьогодні в Україні оголошено "день тиші": що забороняється робити

Сьогодні розпочався день тиші перед місцевими виборами.

Згідно з чинним законодавством, напередодні дня голосування, 24 жовтня, настає "день тиші".

Що таке "День тиші"

"Передвиборча агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування", - йдеться в ч.2 ст. 57 Закону Про вибори народних депутатів України. Тобто, з півночі суботи вводиться повна заборона на політичну агітацію. Цей день називають "днем тиші".

Навіщо потрібен "день тиші"

Завдання "дня тиші" - забезпечити вільний і самостійний вибір кандидатів виборцями і не допустити політичної пропаганди. Цей день дається, щоб виборець міг спокійно подумати, за кого він хоче проголосувати, і прийняти зважене рішення.

У цей день не можна проводити масові акції, зокрема збори, мітинги, демонстрації чи пікети від імені партій та кандидатів. Заборонено розміщення агітаційних матеріалів у ЗМІ, розповсюдження листівок, плакатів та іншої агітаційної продукції.

Також не дозволені публічні оголошення про підтримку партій чи окремих кандидатів у депутати під час проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів, телепередач чи інших публічних заходів.

Відповідно до статті 212-10 Кодексу України про адміністративні порушення, здійснення передвиборної агітації поза встановленими строками карається штрафом на громадян від 30 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 50 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

"День тиші" не поширюється на розповсюдження інформації щодо роз'яснення законодавчих норм, порядку голосування та запрошення, які надходять виборцям для участі у виборах.

Поліцейські закликають громадян не порушувати Закон та повідомляти про виявлені факти незаконної агітації на спецлінію лінію "102".

2ogoloshenya