Азербайджан і Вірменія розпочали бої на кордоні: є загиблі, оголошено мобілізацію

27 вересня у збройному конфлікті Вірменії та Азербайджану сталося загострення.

Міноборони Азербайджану заявило, що Вірменія обстріляла села і позиції азербайджанської армії у прифронтовій зоні, президент Ільхам Алієв повідомив про загиблих серед цивільного населення. У відповідь премʼєр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах і оголосив загальну мобілізацію. Україна вже висловила занепокоєння через загострення конфлікту.

Міноборони Азербайджану повідомило, що близько 06:00 27 вересня збройні сили Вірменії порушили режим припинення вогню та обстріляли позиції азербайджанської армії на передовій. Премʼєр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що це азербайджанські військові почали наступ на Нагірний Карабах.

У Міноборони Вірменії заявили, що були збиті два вертольоти й три БПЛА Азербайджану. Водночас в Азербайджані таку інформацію спростовували. Однак вірменські ЗМІ опублікували ролик з поля бою і зазначили, що на відео "підбиті азербайджанські танки, що горять полум'ям".

Міноборони Азербайджану повідомило, що їхні військові ведуть контрнаступальну операцію на всій лінії фронту.

"Підрозділи Азербайджанської Армії ведуть бої за важливі висоти, що знаходяться під окупацією вірменських військ на Тертер-Агдамському, Фізулі-Джебраїльський напрямках і в напрямку гори Муровдаг. Ракетно-артилерійські війська й авіаційні засоби завдають удари по командних пунктах противника, знищуючи його велика кількість маневрують сил, бойової техніки і військові об'єкти. На всій протяжності фронту йдуть запеклі бої", - йдеться у повідомленні.

А у Вірменії оголосили воєнний стан та мобілізацію.

"Зараз за рішенням уряду в Республіці Вірменія оголошено воєнний стан та загальну мобілізацію. Рішення набере чинності з моменту публікації. Я закликаю особовий склад військ звітувати перед своїми регіональними військовими комісаріатами", - повідомив прем'єр Вірменії.

Як повідомляє DW, влада самопроголошеної республіки Нагірний Карабах повідомила про обстріл міста Степанакерт і закликала мирних жителів дістатися до зони безпеки. Голова адміністрації невизнаної республіки Араїк Арутюнян запровадив на території воєнний стан через загострення конфлікту між Азербайджаном та Вірменією.

Президент Азербайджану заявив, що в результаті обстрілу населених пунктів серед мирного населення є загиблі й поранені. У Міноборони країни кажуть, що інформація про загиблих та поранених уточнюється. Водночас у Вірменії повідомляють про шістьох поранених.

2ogoloshenya