Платити доведеться: українцям не спишуть борги за комуналку під час карантину

Введення карантину не означає, що за комуналку можна не платити.

Голова підкомітету з питань розвитку конкуренції та рівних умов для бізнесу комітету Верховної Ради з питань економрозвитку, нардеп від «Слуги народу» Людмила Буймістер заявила, що українцям, які мають заборгованість з оплати комунальних послуг, борги списувати не будуть.

Про це вона повідомила в інтерв'ю UBR.ua.

Нардеп зазначила, що загальна сума боргу за послуги ЖКГ в Україні вже досягла 45 млрд гривень. Ситуацію на ринку погіршила і пандемія коронавірусу, адже у зв'язку із загрозою поширення захворювання був введений карантин, під час якого Кабмін прийняв рішення не нараховувати штрафи і не відключати комунальні послуги неплатникам.

«Після цього багато споживачів подумали, що це означає, що за компослуги можна не платити», - повідомила Буймістер.

Незважаючи на величезну заборгованість, комунальники нічого не можуть зробити з боржниками, і, як підкреслила нардеп, в подальшому проблема буде тільки погіршиться.

«Тут потрібні системні рішення, але всі вони непрості. Адже навіть після закінчення карантину ці борги залишаться - і що з ними робити? Їх доведеться повертати. Адже населенню не спишуть цю заборгованість », - додала вона.

Буймистер підкреслила, що за даними соцопитувань, українці виступають проти списання боргів по комуналці, оскільки вважають таку практику несправедливою по відношенню до тих, хто комуналку оплачував вчасно.

Раніше повідомлялося, що у Верховній Раді зареєстрували законопроект, згідно з яким пропонується стягувати по 25% з зарплати або заарештовувати майно боржників за комуналку.

Варто зазначити, що в липні 2020 роки українці заплатили за послуги ЖКГ на 19,5% більше, ніж було нараховано. Відповідно громадяни почали оплачувати борги за комуналку.

 

2ogoloshenya