Епідеміолог: До листопада в Україні виникне ситуація, як в Італії

Медики будуть із трьох пацієнтів із COVID-19 обирати одного, із найбільшими шансами на одужання.

 

Через те, що українці не довіряють владі і не до кінця розуміють небезпеку коронавірусу, виникають колективні спалахи; незабаром це призведе до ситуації, коли медики будуть змушені лікувати тільки тих пацієнтів із COVID-19, у яких більше шансів вижити, застерігає керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін.

За два місяці в Україні виникне критична ситуація з напливом хворих на COVID-19.

Про це в інтерв'ю "Главкому" сказав кандидат медичних наук, керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю, епідеміолог Андрій Александрін.

"Не хочу лякати, але просто як інфекціоніст розумію: у кінці жовтня – на початку листопада ми отримаємо точно таку ситуацію, як була весною в Італії чи Іспанії, коли до лікарні звозитимуть величезну кількість хворих і медики змушені будуть із трьох пацієнтів обирати одного, чиї шанси на одужання найвищі, і лікувати його", – заявив він.

Основні передумови для кризи – недовіра українців до центральної влади і великий ризик масових заражень, вважає Александрін.

"За моїми спостереженнями, наразі величезна проблема – внутрішньо колективні спалахи. Одна хвора людина прийшла на роботу на велике підприємство, там попчихала-покашляла, всіх позаражала і за кілька днів отримала лабораторне підтвердження COVID-19. Ось вам і спалах", – пояснив епідеміолог.

За його словами, уряд має постійно вести діалог із населенням, пояснюючи небезпеки коронавірусу, а не обмежуватися сухим щодобовим звітом про кількість хворих та померлих.

"Потрібно пояснювати логіку обмежень: до прикладу, якого біса справді потрібно одягати маску у закритих приміщеннях, як-от супермаркети; для чого потрібно зберігати півтораметрову дистанцію; навіщо якісно намилювати руки впродовж 20 секунд; і навіщо витирати руки одноразовим рушником в офісі. До слова, також необхідно роз’яснювати епідеміологічні особливості COVID19 – життя показало, що основні епідемічні уявлення з цим вірусом не спрацьовують. Наприклад, суспільство очікувало, що влітку відбудеться зниження кількості хворих, як це буває із грипом, але так не сталося", – додав Александрін.

2ogoloshenya