11 вересня - Івана Предтечі. Молитва, яку промовляють сьогодні

Сьогоднішній день присвячений одному із найбільш шанованих християнських святих – Іоанну Хрестителю.

Сьогодні, 11 вересня, православні християни згадують день насильницької смерті Хрестителя Господнього Іоанна. У церковному календарі він має назву Усікновення голови Іоанна Предтечі.

Історія свята:

Пророк Іоанн Хреститель – найбільш шанований християнський святий після Діви Марії.

Народився він у сім’ї праведних Захарії та Єлизавети. По материнській лінії Іоанн був родичем Ісуса Христа і з’явився на світ на декілька місяців раніше за Спасителя. Він проповідував народу пришестя Ісуса Христа, тому його називають Предтечею. Також його ще називають Хрестителем за те, що хрестив Господа у водах ріки Йордан.

Після Хрещення Ісуса Іоанн продовжив своє пророче служіння, викриваючи пороки та гріхи, закликаючи до покаяння. Зокрема, він викрив царя Ірода, який при живому браті відібрав у того дружину Іродіаду і сам з нею одружився. Іроду це не сподобалося, однак, побоюючись народного гніву, він не наважувався стратити Іоанна Хрестителя й натомість звелів кинути до в’язниці. Однак дружина його брата Іродіада, з якої він жив разом, намовила свою дочку Соломію обманом змусити царя вбити в'язня. На бенкеті з нагоди дня народження Ірода дівчина станцювала для нього. Танець так сподобався Іроду, що він пообіцяв виконати будь-яке її бажання. Соломія попросила голову Іоанна на блюді. Ірод виконав це її прохання. Ця подія й стала причиною для встановлення сьогоднішнього свята.

Голова Іоанна Хрестителя: втрата та знайдення святині

Через багато років після страти Іоанна Предтечі земля, в якій похована його голова, перейшла у власність благочестивого вельможі Інокентія. Посудину з головою виявили під час будівництва церкви. Це було перше знайдення голови Іоанна Хрестителя.

Від святині стали творитися чудеса. Незадовго до своєї смерті Інокентій знову зарив її в тому ж місці – щоб вона не була зневажена іновірцями. Потім були ще два знайдення голови Іоанна Хрестителя, на згадку про які також встановлені свята.

Що не можна робити в день Усікновення

У цей день потрібно дотримуватися суворого посту на знак скорботи християн про насильницьку смерть великого пророка.

Натомість є низка заборон, а саме:

-не прийнято подавати на стіл продукти круглої форми: хліб, капусту, кавун, диню, помідори і яблука. Їх не можна різати, адже вони асоціюються з формою голови;

- не дозволяються танці й шумні святкування;

- господиням заборонено шити та в'язати;

- категорично не рекомендується стригтися і навіть зачісуватися;

- не можна нікому позичати гроші й узагалі що-небудь віддавати з дому.

Молитва яку читають в день Усікновення голови Іоанна Предтечі.

 Святий Іване, предтече і хрестителю Господній! Про тебе говорить святий євангелист, що ти чоловік, посланий від Бога, щоб дати свідоцтво про світло, і щоб усі увірували в те правдиве світло, що прийшло на цей світ просвітити кожну людину. Після тебе мало воно прийти, але воно було перше, ніж ти, бо воно було від віків. Про тебе, всехвальний пророче, свідчить сам Господь, коли каже, що ти більший від усіх інших. Пророки провіщали Христа словами, а ти вказав на нього рукою і говорив: “Це Агнець Божий, що бере на себе гріхи світу”.

Ти проповідник покаяння, ти хрестив розкаяних у Йордані, ти вдостоївся власною рукою діткнутися верху голови царя Бога. Ти перший мученик, ти посників і пустинників наставник, ти вчитель чистоти, ти близький друг Христа. Тебе прошу, до тебе припадаю: Не відмов мені твого заступництва, щоб душа моя відновилася покаянням, немов другим хрещенням, бо ти був проповідником покаяння і хрестителем. Випроси мені ласку, щоб я міг (могла) одержати прощення гріхів і міг (могла) увійти колись туди, куди ніщо скверне не може ввійти, у небесне царство. Амінь.

2ogoloshenya