Спільну інспекцію позицій ЗСУ за участі бойовиків скасували — ОПУ

Інспекцію позицій Збройних сил України поблизу селища Шуми за участю представників ОБСЄ, яка мала відбутися 10 вересня, скасували.

Про це повідомили в Офісі президента.

Як зазначається, таке рішення ухвалили на прохання української сторони, оскільки Росія і представники підтримуваних нею бойовиків "ДНР" висунули нові вимоги, які не обговорювалися в ході позачергової відеоконференції Тристоронньої контактної групи 9 вересня, пише Суспільне.

"Станом на ранок сьогоднішнього дня отримали від них низку вимог, що суперечать одна одній, спотворюють характер домовленостей про режим припинення вогню та ще більше принижують ОБСЄ як авторитетного та об’єктивного посередника. Саме тому погодженого в межах безпекової підгрупи ТКГ виключно "одноразового інспектування виключно однієї точки не відбудеться. У зв’язку з постійною зміною запитів російської сторони", — йдеться в повідомленні.

Зокрема, серед таких вимог виявилось відвідування нових точок поблизу лінії розмежування.

"Якщо в Донецьку не здатні знайти на мапі Європи населений пункт Шуми Донецької області, претензії щодо якого ми чули неодноразово, й тепер у випадковому порядку обирають нові населені пункти для інспектування, то можемо хіба що поспівчувати", – наголосили в Офісі президента.

Також у представництві президента зазначили, що українська сторона звернулася з пропозицією дзеркально подивитися й на райони розташування незаконних збройних формувань ОРДЛО, де моніторингова місія фіксувала факти наявності порушень, однак адекватної відповіді не отримала.

"Враховуючи все це – фактичну відмову Росії та представників незаконних збройних формувань в ОРДЛО дотримуватися досягнутих домовленостей і працювати на основні здорового глузду заради підтвердження правдивих фактів щодо ситуації на лінії розмежування – констатуємо, що інспекція в районі Шумів Донецької області наразі не може бути проведена", – заявили в Офісі президента.

 

Нагадаємо, напередодні Тристороння контактна група домовилась про спільне інспектування на Донбасі за участі "обмеженої кількості бойовиків".

2ogoloshenya