6 вересня – свята, іменини, народні прикмети, день в історії

6 вересня — 249-й день року в григоріанському календарі. До кінця року залишається 116 днів.

Іменини у Арсенія, Георгія, Петра, Євтихія, Кузьми і Максима.

Народні прикмети

6 вересня вшановується пам’ять святого Євтихія. З давніх часів до нас дійшло таке спостереження, що зазвичай цей день тихий і безвітряний. Але якщо все ж таки розпочнеться дощ – буде суха осінь; сніг добре землю вкриє, а навесні вчасно зійде.

День в історії

1716 — у Бостоні закінчилося будівництво першого американського маяка.

1770 — почалося будівництво Олександрівського форштадта, з якого згодом виросло місто Олександрівськ (тепер Запоріжжя)

1776 (ніч проти 7 вересня) — під час війни північно-американських штатів за незалежність американська субмарина Turtle провела першу у світі підводну атаку (спроба підірвати британський корабель Eagle)

1819 — Томас Бланчард запатентував токарний верстат

1852 — у Манчестері відкрита перша безкоштовна бібліотека Великої Британії

1859 — в дагестанському аулі Гуніб російські війська полонили імама Шаміля, духовного та політичного лідера мусульман Північного Кавказу, чим припинили регулярний спротив народів Чеченії та Дагестану

1873 — створена Шотландська федерація футболу, одна з найстарших у світі

1885 — Князівство Болгарія і напівавтономна область Османської імперії Східна Румелія оголосили про своє об’єднання

1891 — зійшовши з пароплава «Орегон» у порту Квебек, уродженці с. Небилів Іван Пилипів і Василь Єлиняк започаткували хвилю української еміґрації до Канади

1928 — Рада Народних Комісарів УСРР затвердила новий український правопис («скрипниківський»), який діяв до 1933 р.

1939 — Третій Рейх окупував Краків

1952 — у Женеві підписана Всесвітня конвенція про авторське право

1968 — під час запису так званого «Білого альбому» Бітлз Ерік Клептон записав гітарне соло для пісні Джорджа Гаррісона While My Guitar Gently Weeps.

1974 — офіційне відкриття АЕС «Козлодуй» у Народній Республіці Болгарія

1989 — через комп’ютерну помилку 41 тисяча парижан одержали листи, які сповіщали про те, що замість порушень правил дорожнього руху ними скоєні вбивства й грабежі.

1991 — На засіданні Держради СРСР (органу, створеного V позачерговим З’їздом народних депутатів) під головуванням Михайла Горбачова визнано незалежність Литви, Латвії та Естонії.

1991 — місту Ленінград повернуто стару назву — Санкт-Петербург

2007 — Національний банк України випустив у обіг пам’ятну монету «Іван Богун» із серії «Герої козацької доби»

6 вересня в історії Кам’янеччини:

1979 - Постановою Ради Міністрів Української РСР до Списку пам’яток архітектури України, що перебувають під охороною держави, додатково внесено низку пам’яток Кам’янця-Подільського. Серед них колишній будинок Подільської духовної консисторії, турецький мінарет, деякі давні житлові будинки.

1986 - У Кам’янці-Подільському вперше відбулося свято подільського фольклору «Подільські візерунки». Основне дійство проходило вдень у Старому місті, а вве­чері — на Новому замку. Серед гостей були делегації з міст-побратимів Кам’янця-Подільського — Мічурін­ська (Росія) та Тутракана (Болгарія). Відтоді майже щоосені в Кам’янці-Подільському проводиться велике свято — «Подільські вечорниці», «Слов’янське коло» (1992), «Козацькі забави» (1998, 2000), а 2001 року вперше — «Сім культур».

1989 - У Кам’янці-Подільському в Ратуші відкрилася виставка музейних експонатів, присвячена воїнам-інтернаціоналістам. На виставці також було представлено робочу модель пам’ятника кам’янчанам, що загинули в Афганістані (автори — Борис Негода, Олександр Янішевський, Володимир Лашко). Втілення робочої моделі в життя затягнулося на десять років: пам’ятник урочисто відкрили тільки 20 жовтня 1999 року.

1991 - Кам’янець-Подільський райвиконком ухвалив на адміністративному будинку районної влади поруч з державним прапором Української РСР встановити національний український прапор. Причому заздалегідь у Львові було закуплено великий, гарний, обшитий торочкою синьо-жовтий прапор, аби він не виглядав біднішим від червоно-лазурового.

2ogoloshenya