Про знищення доказів щодо зірваної спецоперації проти «вагнерівців» заговорили у Раді

Затримання вагнерівців у Білорусі. Нардеп Ар'єв оприлюднив матеріали спецоперації СБУ, проведення якої у Зеленського заперечують.

Про наявність доказів щодо зірваної спецоперації проти «вагнерівців» заявили нардепи 4 вересня під час пленарного засідання Верховної Ради. Відповідну заяву у п’ятницю озвучили представники «Європейської солідарності».

На сайті Верховної Ради зареєстрована петиція від родин загиблих військових з вимогою розібратися, що сталося з убивцями їхніх рідних — бойовиками так званої ПВК «Вагнера», яких з Білорусі депортували в Росію. Як писали ЗМІ, це була українська спецоперація, яку зірвав хтось з Офісу президента України, — заявив 4 вересня нардеп Володимир Ар'єв з трибуни парламенту.

Депутат від «ЄС» наголосив, що в офісі Зеленського збрехали щодо ситуації з «вагнерівцями», затриманими у Білорусі.

Я кажу, що брехали з Офісу президента. У нас є неспростовні докази того, що це була насправді спецоперація українських спецслужб… Ми знаємо, що зараз знищуються докази цієї спецоперації… Ми вимагаємо негайно створення ТСК щодо «вагнерівців». Якщо ні — ці документи будуть негайно оприлюднені, — заявив Ар'єв.

Нагадаємо, що тоді білоруські силовики затримали 33 російських найманців, звинувативши їх у намірі дестабілізувати обстановку в країні напередодні президентських виборів.

Пізніше з’ясувалося, що росіяни прямували до Венесуели і Сирії, а завербувала їх, як повідомив журналіст Юрій Бутусов, Служба безпеки України.

За його даними, співробітники спецслужби намагалася виманити вагнерівців, так як раніше вони брали участь у бойових діях на Донбасі і причетні, зокрема, до знищення літака ІЛ-76 у червні 2014 року, в результаті аварії якого загинули 49 українських військовослужбовців.

Крім того, журналістка Яніна Соколова оприлюднила аудіозапис, на якому зафіксовано переговори найманців з оперативником СБУ, який їх вербував.

У свою чергу на Банковій проведення такої операції заперечували, стверджуючи, що все це лише "чутки".

Журналіст Юрій Бутусов звинуватив Офіс президента у зриві спецоперації та державній зраді, оскільки у Зеленського нібито вирішили зірвати операцію, щоб не псувати відносини з Росією. Офіс президента задля цього, ймовірно, «злив» інформацію Лукашенку. Після цього президент 5 серпня звільнив Василя Бурбу з посади начальника Головного управління розвідки Міноборони та призначив на цю посаду Кирила Буданова. Буданов запевнив, що «вагнерівців» до Мінська перекидали російські спецслужби і це не було спецоперацією СБУ.

"Є лист начальника 5 управління СБУ, департамент контррозвідки, датований 13 липня 2020", — розповів він.

В оприлюдненому документі керівника головного слідчого управління інформують про те, що в рамках кримінальної справи, яка розслідується з травня 2014 у зв’язку з російською агресією, у 2019−20 роках український оперативник "Сергій Петрович" встановив анкетні дані і опитав 40 осіб, готових для відправки до Венесуели і Сирії, і задокументував їх свідчення щодо злочинів на території України.

Ар'єв також зазначає, що вказане ім'я значиться тільки у документах з грифом "секретно".

Крім того, є протокол огляду носіїв інформації від 25 липня 2020 в рамках цієї ж кримінальної справи, який підписаний слідчим СБУ і містить прізвища бойовиків, що фігурують на записах.

"Також підпис слідчого СБУ стоїть на протоколах з розшифровками розмов вагнерівців з вербувальником. А саме — під протоколом з розшифровками розмови з бойовиком Харитоновим, раніше оприлюдненою Яніною Соколовою", — повідомив нардеп.

Він наполягає, що рейс на Стамбул, на який російські найманці повинні були сісти 25 липня в рамках спецоперації СБУ по їх затриманню, було скасовано за розпорядженням з Офісу президента.

"Бойовики залишилися у Білорусі, а 29 липня вони були затримані місцевим КДБ. Причина скасування — ключовий момент, і тут роль Офісу Зеленського є ключовою, тому що команда на перенесення вильоту була саме звідти. У наступні 4 дні операцію було злито", — заявив Ар'єв.

У зв’язку з цим він наполягає на створенні у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії, яка має встановити причину провалу настільки ретельно підготовленої спецоперації СБУ.

"У мене є повний пакет документів по всім вагнерівцям, задокументованих українськими спецслужбами. Протоколи розшифровок розмов вербувальника з вагнерівцями, підписані старшим слідчим СБУ, підозри, які направлялися до суду і підписані відповідальною особою Офісу генпрокурора, зокрема, щодо того ж вищезазначеного Харитонова. Все доводить цинічну брехню влади, яка намагалася приховати факт проведення цієї операції, яка насправді є унікальною… Бойовики, які могли опинитися в руках українських правоохоронців, у підсумку були відпущені білоруськими спецслужбами до РФ і уникли покарання", — підсумував парламентарій.

Нагадаємо, 29 липня білоруські силовики заявили про затримання 33 бойовиків підконтрольної Кремлю неофіційної приватної військової компанії Вагнера. 2 серпня прокуратура обрала їм запобіжний захід у вигляді арешту. У Радбезі Білорусі повідомили, що нібито розшукують ще близько 200 бойовиків, які перебувають на території країни.

Влада Білорусі заявили, що метою бійців ПВК була дестабілізація ситуації в країні перед президентськими виборами. Частина затриманих воювала на Донбасі на боці "ДНР" і "ЛНР". Всупереч клопотанням України про їхню екстрадицію, Мінськ передав найманців Москві.

Президент України Володимир Зеленський назвав рішення Білорусі про передачу членів ПВК Вагнера Росії несправедливим і таким, що не відповідає дружнім міждержавним відносинам.

 

Джерело

2ogoloshenya