Монету і деякі банкноти вилучать з обігу з 1 жовтня

Монети номіналом 25 копійок і все банкноти гривні старих зразків, введені в обіг до 2003 року, перестають бути засобом платежу при здійсненні розрахунків готівкою і будуть вилучені з обігу з 01 жовтня 2020 року.

Про це повідомили в Нацбанку.

Також наголошується, що Національний банк буде активно виводити з обігу паперові банкноти 1 і 2 гривні і монети 1 гривні зразка 1996 року, замінюючи їх на відповідні обігові монети зразка 2018 року.

У НБУ пояснюють, що монети номіналом 25 копійок зараз не розмінюються через вилучення з обігу монет номіналами 1, 2 і 5 копійок, що сталося в минулому році.

З 1 жовтня монети номіналом 25 копійок і все старі банкноти, введені в обіг до 2003 року, не будуть приймати при розрахунках готівкою за товари і послуги, а Національний банк буде вилучати їх з готівкового обігу

"Тобто з 1 жовтня 2020 всі магазини, ресторани, сфера побуту повинні припинити їх приймати, а залишки таких монет і банкнот - до 16 жовтня здати в каси банків України для зарахування на рахунки", - пояснюють у Нацбанку.

У той же час громадяни зможуть без обмежень і безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок і старі банкноти, введені в обіг до 2003 року, на монети і банкноти інших номіналів і зразків протягом наступних трьох років:

- у всіх українських банках - протягом одного року з дати вилучення їх з обігу - до 30 вересня 2021 включно;

- в Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) - протягом трьох років з дати вилучення їх з обігу - до 30 вересня 2023 включно.

 

Джерело

2ogoloshenya