У казці діти будуть розв’язувати проблеми міста та даватимуть відповідь на складні запитання.

У рамках проекту "Велика мала книга" буде створено книгу, де головним героєм буде місто Чернівці. Місто буде як жива істота зі своїми проблемами, які діти мають розв’язати.

Про те, як це відбуватиметься і хто може стати автором книги розповіли автори проекту "Велика мала книга" Алла Чобан, Наталія Куконіна та Раїса Рязанова.

"Ми дізналися про те, що відбудеться конкурс, який проводить благодійний фонд "Кращим бути", де переможці отримають гранти на реалізацію своїх проектів. Ми захотіли взяти участь у конкурсі, але зрозуміли що ні мої економічні казки, ні екологічні казки, які пише Наталія Кукуніна не підпадають під рамки проекту. Оскільки метою конкурсу є культурно-освітній напрямок, то я, Наталія Куконіна та Раїса Рязанова вирішили створити освітньо-видавничий проект "Велика маленька книга", метою якого буде створення книги про Чернівці", – розповідає Алла Чобан.

Авторки вирішили піти ще далі та замість того, щоб почути чужі казки, діти змогли взяти участь у створені своєї власної.

У Чернівцях багато є авторів, які пишуть казки. Новизна цієї казки полягає в тому, що не дорослі її створюватимуть, а саме діти мають бути основними авторами книги. І коли виграли грант, учні Чернівецької гімназії № 5 дуже зраділи.

Пані Алла наголошує на тому, що не тільки учні гімназії № 5 беруть участь у створенні книги. До них зможуть приєднатися й усі охочі. І не тільки школи, а й діти з дитсадочків, їх дідусі та бабусі.

Наталія Куконіна зауважує, що буде конкурс на авторів книги, а саме "Стань письменником", та "Стань художником". Найкращі ідеї розв’язання проблем міста будуть використанні у книзі.

"Це буде своєрідна казка-детектив. Діти виступлять у ролі слідчих, які будуть шукати відповіді на певні питання, або розв’язання проблем, які стосуються міста. Насамперед це проблеми екологічні – забруднення повітря, очищення питної води. Той, хто знайде найкращий вихід з певної проблеми, долучиться до авторського складу книги", – каже пані Наталія.

"До книги може увійти навіть маленька фраза, сказана дитиною, якщо ми побачимо, що вона вписується в загальну тему казки. Так, наприклад, днями до мене підійшов маленький хлопчик і розповів, що він дуже часто гуляє на площі Пресвятої Марії та розмовляє там зі своїми друзями – голубами. Він сказав декілька фраз, про що ж він говорить з голубами, і ці фрази будуть використані у книзі", - каже пані Алла.

Вона розповіла про те, що навіть один із чернівецьких священиків захотів долучитися до створення цієї казки.

Назва казки поки не афішується, але авторки запевнили, що це буде щось цікаве та оригінальне.

На створення книги отримано 50 тисяч гривень, але, як наголосила пані Алла, на частину коштів буде придбано подарунки для діток-авторів. Також вони отримають книгу, яку створили.

За словами Наталії Куконіної, видання книги про місто – це лише початок. Робота має початися у вересні. У планах вже є створення другої книги, яка теж буде про місто.

Авторки вірять в успіх проекту, адже мають підтримку головних учасників – дітей, які радо долучають до роботи.

Джерело

2ogoloshenya