Бойовики обстрілювали та мінували місцевість біля Мар’їнки — штаб

На Донбасі вчора, 30 серпня, бойовики поблизу Мар’їнки здійснили декілька пострілів зі стрілецької зброї — всупереч мирним домовленостям у межах Тристоронньої контактної групи.

Про це повідомляє пресштаб операції Об’єднаних сил, інформує "Hromadske".

Окрім обстрілів, біля Мар’їнки бойовики за допомогою ручного протитанкового гранатомета дистанційно замінували місцевість однією протипіхотною міною ПОМ-2.

Крім того, на Приазов’ї зафіксували проліт БПЛА бойовиків типу «квардокоптер». Засоби радіоелектронної боротьби ООС подавили канали його управління та навігації, що унеможливило роботу безпілотника.

Загалом за минулу добу українські військовослужбовці зафіксували 2 порушення проголошеного режиму припинення вогню. Українські підрозділи зброю у відповідь не застосовували.

Від початку поточної доби, 31 серпня, на усіх ділянках фронту спостерігається «тиша», порушень повного та всеосяжного режиму припинення вогню не було.

Станом на вечір 29 серпня місія ОБСЄ в Україні зафіксувала загалом 727 порушень режиму припинення вогню в Донецькій та Луганській областях з початку перемир’я 27 липня.

Зафіксували, зокрема, 111 вибухів, 2 невизначені боєприпаси, що пролетіли, 12 освітлювальних ракет та 383 черги й постріли.

В ОБСЄ за порушення рахували кожний постріл або вибух, а в штабі ООС обстріли однієї позиції рахуються як один факт порушення.

Нагадаємо, з 27 липня на Донбасі почав діяти новий режим припинення вогню. Зокрема ці домовленості забороняють відкривати будь-який вогонь без дозволу керівництва. У разі навмисного порушення режиму припинення вогню стосовно військовослужбовців Збройних Сил можуть застосовувати дисциплінарні стягнення.

Бойовики регулярно порушують новий режим «тиші»: відкривають вогонь та інженерно обладнують свої позиції. У штабі кажуть, що провокативні обстріли не загрожують життю військових, тому вогонь у відповідь не відкривають.

Головним досягненням цього перемир'я є те, що через обстріли бойовиків жоден український військовий не загинув і не дістав поранення.

2ogoloshenya