Експерт назвав головні тенденції місцевих виборів-2020

Серед головних тенденцій підготовки до місцевих виборів-2020, на думку політичного експерта Дмитра Васильєва, — неочікувані рішення та висування досвідчених "господарників".

Про це пише Суспільне.

"Більшість політичних сил вже заявили про своїх кандидатів, деякі ще визначаються. Тенденція полягає в тому, що будуть або неочікувані рішення, як з висуванням жінки від однієї з нових партій на посаду міського голови Києва, або, з іншого боку, політичні партії з історією намагатимуться висунути кандидата, який має політичний досвід, а головне — досвід господарника. Крім того, особливість цих виборів полягає в тому, що багато кандидатів самостійно заявляли про свій намір балотуватися, але потім їхні політичні сили визначалися з іншим кандидатом", — розповів в ефірі Українського радіо політичний експерт Дмитро Васильєв.

При цьому він зазначив, що на місцевих виборах люди схильні голосувати за місцевих лідерів, а не за представників політичних сил.

Окрім того, на думку Васильєва, кандидати не будуть активно експлуатувати тему комунальних тарифів.

"Поки що я не бачив жодної заяви від кандидатів щодо зниження тарифів. Це пов’язано з тим, що на тарифи впливає центральна влада, і, крім того, в нас доволі монополізований ринок надання комунальних послуг. Тому більшість кандидатів будуть з обережністю говорити про тарифи, адже не зможуть остаточно впливати на рішення із їх регулювання", — відзначив він.

Водночас, на думку експерта, політики могли б зробити ставку на лікарів, враховуючи епідемію коронавірусу і карантин, однак це може не спрацювати.

"Якби вибори відбувалися зараз, можливо, це би спрацювало. Незрозуміло, якою буде друга хвиля захворюваності. Люди втомилися від самого факту епідемії, від невизначеності й доволі критично налаштовані на рішення як місцевої, так і центральної влади щодо карантинних обмежень. Люди зрозуміли, що коронавірус — не така страшна хвороба, як чума, тому лікарям буде складно знайти переконливі тези для перевиборчої кампанії", — пояснив Васильєв.

Що відомо:

23 липня президент Володимир Зеленський підписав зміни до виборчого кодексу.

За даними соціологів, понад половина опитаних українців схиляються до того аби підтримати на місцевих виборах у жовтні саме місцеву партію, навіть якщо вона буде балотуватися лише в одній області.

Шоумен, актор та волонтер Сергій Притула балотуватиметься у мери Києва від партії "Голос".

Рейтинг чинного мера столиці Володимира Кличка покращився порівняно з квітнем 2020 року і складає 41,7%. Про це свідчать результати телефонного опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 26-27 липня 2020 року серед жителів Києва.

16 липня фракція "Слуга народу" обрала кандидата від партії на вибори мера Києва. Ним стала Ірина Верещук.

Раніше Верховна рада призначила на 25 жовтня чергових місцевих виборів депутатів обласних, Київської міської, районних у містах рад та мера Києва.

2ogoloshenya