Тарас Чорновіл: "Маємо старт процедури скасування Угоди з ЄЄ про безвізовий режим"

Журналіст, політичний діяч Тарас Чорновіл висловив власну думку, стосовно сучасного стану взаємовідносин між Україною та ЄС й можливого скасування безвізового режиму з країнами Євросоюзу.  

"Ну що, шановні і нешановні. Маємо старт процедури скасування Угоди з ЄЄ про безвізовий режим. Мова йде про обрання представників ВРУ до відбіркової комісії з обрання спеціального антикорупційного прокурора. Каденція Холодницького збігає. І у Зеленського отримала чудову нагоду взяти під контроль ще й структуру антикорупційних органів країни, яка досі всеціло й абсолютно не є йому підзвітною. Не всеціло, хоча ситуація й так паскудна, бо той сам Ситник, який ще трохи огризається, все ж стиха ліг під владу. Дуже неохоче, тільки за рішенням суду, відкриває провадження проти владоможців, а проти ворогів режиму доволі активно включає репресивні механізми (згадайте хоча б справи проти Омеляна). Але й надмірної ретивості за всім масивом забаганок Зеленського не проявляє. Холодницький демонстрував дещо більшу, хоча також обережну, незалежність. Поява абсолютно слухняної якоїсь нової Вєнєдіктовой у керівництві САП практично зацементує репресивний режим.

 

Мені заперечать, що Рада ж цього рішення не підтримала. Так, голосів не набрали, але від того не солодше. Бо слуги створили безальтернативну ситуацію, коли варіантів не залишилося. Вони протягнули в комітеті список кандидатів у відбіркову комісію, які не відповідають критеріям закону. А саме про "бездоганну репутацію" та "великий досвід у сфері антикорупційної діяльності". Абсолютна більшість запропонованих осіб (практично всі) не підпадають під другу категорію. Слухайте, моє ставлення до всіх цих наших професійних "антикорупціонерів" на зразок Шабуніна відоме. Але навіть вони мають  формальне право бути членами комісії на відміну від запропонованих комітетом представників.  А щодо першого критерію, то там є навіть персонажі з неприхованим корупційним бекграундом. Люди, для більшості з яких єдиною "чеснотою" є лояльність до влади. Даною постановою в комісії разом із чотирма прокурорськими представниками вибудовувалася чітка й безумовна слухняна більшість членів, які підтримають саме ту персону, яку їм пришлють з Банкової. Чи можна було за таке голосувати? Звісно, що ні.

І що розповідає у відповідь якесь невідоме юноє дарованіє від слуг та профільного комітету, якому доручили зачитати список? Воно шантажує, що без семи прислужників слуг рішення про обрання кандидатури буде віддане на відкуп лише представникам Ради прокурорів. Мовляв, вони ж оберуть когось нехорошого. Так, там за якусь дику й ганебну та повністю залежну фігуру буде 4 з 4-ох. А з постановою Ради буде 9-10 з 11-ти. Арифметику ніхто не забув? Зате відповідальність розмита - це ж так усе демократично відбулося, головний представницький орган країни висловився. Результат той самий, але підліше та огидніше.

 

А тепер про БЕЗВІЗ. Незалежність антикорупційних органів, як і е-декларації були основою Угоди. Там усього було 144 пункти. Значна частина їх уже порушена, зокрема, щодо судоустрою. Зараз на підході до другого читання закон про фактичне уникнення від декларування чиновників та нардепів, які зможуть зареєструвати своїх неповнолітніх чад за іншою адресою, переписати на них усе непідтверджене легальними доходами майно та його не декларувати.

 

Жирна пляма на репутацію країни швидко розростається. У Євросоюзі нещодавно провели моніторинг виконання Україною умов безвізу. За результатом виставлено кілька жовтих карточок. А з приводу незалежності САП та НАБУ було попереджено, що це вже буде червона карточка.

Отака історія... Хто за безвіз, а хто за безвиїзд".

2ogoloshenya