В Україні закликають заборонити мийні засоби із фосфатами заради водойм

Фахівці КП "Плесо" ініціювали електронну петицію "Про заборону фосфатних мийних засобів для покращення стану водних об’єктів України".

Про це інформує #ШОТАМ.

Наголошується, що отруєння водойм фосфатами – це проблема, що потребує системного вирішення на загальнодержавному рівні. Кожен підпис під ініційованою петицією збільшує шанси спільно вирішити це питання і приєднатися до держав-лідерів, які вже давно відмовились від використання сполук фосфору в побутовій хімії.

За інформацією підприємства, масове використання пральних порошків, засобів для миття посуду та прибирання із вмістом фосфатів та інших сполук фосфору є одним із головних чинників забруднення поверхневих водних об’єктів України і призводить до цвітіння води в річках та озерах, адже сполуки фосфору провокують прискорений ріст синьо-зелених водоростей.

Відмираючи, синьо-зелені водорості поглинають кисень та виділяють токсичні речовини. Як наслідок – від придухи гине риба та страждають інші представники водної фауни. Катастрофічно знижується придатність води для питних та рекреаційних потреб населення, зростає ризик поширення інфекційних хвороб серед відвідувачів пляжів.

У КП "Плесо" закликають небайдужих до проблем навколишнього середовища підписати петицію та розповсюджувати інформацію про неї.

Підтримати електронну петицію можна за тут.

2ogoloshenya