ДБР проводило обшуки в ракетних бригадах ЗСУ

Вчора, 2 липня слідчі Державного бюро розслідувань прийшли з обшуками в три зенітні ракетні бригади Повітряних сил ЗСУ та вилучили обладнання, що забезпечує систему протиповітряної оборони країни.

Про це повідомляє Корреспондент.net з посиланням на прес-службу командування Повітряних сил ЗСУ.

Як йдеться в матеріалі, що до Дня зенітних ракетних військ, який відзначається 3 липня, ДБР "зробило черговий" подарунок "захисникам неба".

"1 липня в зенітну ракетну бригаду Повітряних сил ЗС України (військова частина А2860) прибули представники відділу слідчого територіального управління Державного бюро розслідувань в місті Хмельницький. На підставі постанови судді Хмельницького міськрайонного С.Баєва, в рамках кримінального провадження №62020240000000492, слідчі ДБР склали протокол огляду і вилучили чотири СВЧ-прилади (клістрони) і відповідну супровідну документацію. Слідчі інкримінують посадовим особам істотні порушення в закупівлі клістронів", - йдеться в повідомленні.

Разом з тим, як зазначили в прес-службі, в згаданій постанові суду не йдеться про вилучення, а лише "про огляд військової частини А2860 та підпорядкованих їй зенітних ракетних дивізіонів".

У командуванні відзначили, що такі ж процесуальні дії проводяться в зенітних ракетних бригадах в Одеській області (в / ч А2800) і Херсонській області (в / ч А1836).

"Створюється враження, що це чиясь спланована акція, спрямована на підрив обороноздатності держави. У той час, коли на кордоні з Україною ворог розгортає величезне угруповання військ в рамках масштабних військових навчань Кавказ-2020, де навіть відкрито розігрується сценарій повномасштабного наступу на Україну, державні інститути дозволяють собі подібні речі", - відзначають в командуванні.

Військові також повідомили, що надвисокочастотні прилади є одним з основних елементів системи наведення зенітних ракетних комплексів на ціль. Створений запас СВЧ-приладів, в разі виходу з ладу ЗРК, дозволяє швидко відновити їхню боєздатність. Відсутність вилучених СВЧ може привести до небажаних наслідків та істотно збільшити терміни відновлення бойової техніки, що прикриває повітряний простір і важливі стратегічні об'єкти країни.

"Ніхто не перешкоджає неупередженому розслідуванню справи, одночасно закликаємо всі правові інстанції приймати зважені рішення, які б не суперечили національним інтересам держави", - підкреслили в командуванні Повітряних сил.

Поряд із цим в ДБР підтвердили проведення обшуків в частинах Повітряних сил ЗСУ.

"Слідчі Державного бюро розслідувань у рамках розслідування кримінального провадження, відкритого за матеріалами Головного управління військової контррозвідки СБУ, 1 липня 2020 року провели санкціоновані огляди військової техніки на території кількох військових частин Повітряних сил Збройних сил України.

У ході  слідчих дій було вилучено 7 приладів НВЧ (клістрони). Того ж дня слідчі ДБР повернули 3 прилади  до однієї з військових частин, ще 4 прилади буде повернуто сьогодні", - йдеться в повідомленні ДБР.

Також в ДБР зазначили, що керівництвом ініційовано проведення службового розслідування, під час якого буде надана оцінка правомірності дій працівників відомства, які здійснювали обшуки.

2ogoloshenya