Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Херсонський морський порт передали у концесію на строк до 30 років і з потенційною інвестицією у 318 млн гривень.

Про це повідомив в Telegram міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

Що сталося?

Херсонський морський торговельний порт передали у концесію компанії Risoil-Kherson строком на 30 років.

Компанія-концесіонер має інвестувати в сам порт майже 300 млн гривень, а у місцеву інфраструктуру — 18 млн гривень.

Через 10 років компанія має забезпечити обсяги перевалки вантажів порту на рівні не менше 1,36 млн тонн. Також одним із завдань для Risoil-Kherson є збільшення до 80% частки вантажів, що прямують до порту.

Що відомо про Risoil-Kherson?

Risoil-Kherson — це об’єднання компаній «Петро ойл енд кемікалс» (Georgian Industrial Group) і RISOIL S.A. (Швейцарія). Частка GIG становить 60%, а швейцарської Risoil – 40%.

Georgian Industrial Group відома тим, що її інтереси в основному сконцентровані на енергетичному секторі. Компанія володіє тепло- та гідроелектростанціями загальною потужністю 662 МВт. Загалом GIG складає майже 20% частки ринку генерації електроенергії в Грузії.

Risoil S.A. — група компаній у агропромисловому секторі. Вона займається логістикою, торговлею та виробництвом олій. Зокрема, компанія здійснює перевалку олій з Черноморського морського порту, де також побудувала зерновий термінал.

Що дасть концесія?

Концесія — це форма державно-приватного партнерства. Вона може бути застосована у випадку, коли держава визнає свою неготовність самостійно впоратися з конкретним завданням. Тоді продається право на володіння майном приватній компанії.

Для держави концесія цікава тим, що залучаються кошти приватної компанії, але при цьому держава зберігає контроль над самим об’єктом концесії. Також, завдяки компанії-концесіонеру, об’єкт може підвищити свою конкурентну спроможність і посилити якість услуг.

Сам концесіонер отримує державні гарантії повернення значної частини тих коштів, які він вклав та розподіл ризиків.

Що цьому передувало?

  • У січні Risoil-Kherson переміг в конкурсі на концесію Херсонського морпорту.
  • Незважаючи на суди, Мінінфраструктури схвалило текст концесійного договору Херсонського морського торговельного порту та очікувало його підписання у червні.

Джерело.

2ogoloshenya