Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

З послабленням карантину життя багатьох стало активнішим. Без громадського транспорту часто не впоратись. Як вберегти себе, аби поїздка була безпечною, читайте далі.

Україна поступово виходить з карантину. В багатьох людей темп життя повертається до звичного режиму. Робота, закупи, необхідні поїздки та інші буденні справи, куди важко дістатись без громадського транспорту. У Хмельницькому вже більше двох тижнів курсують маршрутки, автобуси. Поновлюють сполучення й потяги. Як не заразитись в період пом’якшення карантину розповіла кореспондент з питань здоров’я «BBC» Рейчел Шраєр.

У потязі та автобусі

Як зазначає експерт, потенційний ризик заразитись у цьому виді транспорту залежить від того, наскільки він заповнений. Мова йде не лише про салон, а й про зупинки, час поїздки і ваш маршрут. Також є важливими такі фактори: як добре салон вимили і продезинфікували перед поїздкою, чи достатньо провітрюється або чи довгою є ваша дорога. 

"Коронавірус передається повітряно-крапельним шляхом, коли хворі чхають або кашляють, або через інфіковані поверхні. Вірусні частки можуть потрапити в організм через очі, ніс та рот або після дотику до забрудненого предмета. Тому варто триматися на відстані не менше двох метрів один від одного поза домом", - пише Рейчел Шраєр.

Ризик знижуться, коли в салоні мало пасажирів. Тому для поїздок краще обирати не годину-пік, користуватись бажано одним транспортом, з меншою кількістю пересадок і головне - уникати контакту з поверхнями. 

Що радять пасажирам, аби захистити себе:

Як зазначає експерт, потрібно проаналізувати маршрут і при можливості обрати альтернативу - велосипед, авто чи пішки. Якщо ж варіантів немає, тому є поради, які можуть допомогти знизити ризик зараження:

  • уникайте годин-пік
  • обирайте менш завантажений маршрут з обмеженим числом пересадок
  • перед посадкою зачекайте, доки не вийдуть інші пасажири
  • дотримуйтесь дистанції у 2 метри, де це можливо
  • мийте руки щонайменше 20 секунд після поїздки
  • при можливості відвертайте обличчя від пасажирів, які поруч
  • носіть маску, адже вони слугують так званим бар'єром між носієм хвороби та оточенням.

Джерело.

2ogoloshenya