Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Представники МВС та Національної поліції не можуть пояснити, що робив співробітник київської поліції Ростіслав Чернобровий серед осіб, яких затримали за підозрою в замаху на вбивство чорногорського наркоторгівця.

26 травня у Києві група чоловіків намагалася застрелити громадянина Чорногорії, якого правоохоронці називають лідером наркокартелю «Кавачі». Члени останнього постачають великі партії наркотиків до більшості європейських країн.

Замах фігуранти здійснили біля будинку, в якому мешкав потерпілий. Вистріливши в жертву кілька разів, двоє зловмисників сіли в автомобіль та залишили місце злочину. Від’їхавши кількасот метрів, вони спалили автівку.

Зараз потерпілий — Радоє Звіцер — знаходиться в медичному закладі, його стан — «стабільно важкий», уточнила речниця поліції.

Наступного дня, 27 травня, працівники Нацполіції затримали на в’їзді в Одесу групу осіб, яких підозрюють у замаху на вбивство «ватажка наркокартелю». Поліція повідомила, що група складалася з 4 чоловіків — громадян Чорногорії, Македонії та Сербії. Один із них перебуває в міжнародному розшуку за замовне вбивство.

За інформацією джерел «Слідства.Інфо», насправді затриманих було щонайменше п’ятеро. Особою, яку прес-служба Нацполіції не назвала, був український поліцейський, співробітник полку поліції особливого призначення «Київ» Ростіслав Чернобровий. При собі він мав поліцейське посвідчення та водійські права.

Фото із затримання Чернобрового. Праворуч — те ж вікно, що й зліва на попередньому фото.

Журналісти «Слідства.Інфо» детально проаналізували відео із затримання групи ймовірних нападників. На ньому фігурує чоловік у темній куртці з сірими смужками на рукавах. Інші ж затримані одягнені в зелену спортивну кофту, синю спортивну кофту, чорно-білу спортивну куртку та в сіру кофту й чорну куртку. Їх у повідомленні поліції названо, першого ж чоловіка — ні.

Затримані в автівці

Загадковий Чернобровий 

Ростіслав Чернобровий брав участь у російсько-українській війні у складі батальйону поліції «Київ». На його фейсбук-сторінці опубліковано численні фотографії з зони бойових дій на Донбасі, разом із побратимами та безпосередньо колишнім командиром підрозділу Євгеном Дейдеєм. Згідно з електронного декларацією, Чернобровий продовжує працювати у київській поліції.

Ростіслав Чернобровий (ззаду ліворуч) та Євген Дейдей (на передньому плані). Фото з Facebook-сторінки Дейдея

Ми знайшли телефонний номер Ростіслава Чернобрового й зателефонували на нього. Рано вранці 28 травня Ростіслав узяв слухавку, але після того, як журналістка йому представилась, швидко припинив розмову. Телефон Чернобрового був активний у телефонних месенджерах.

По обіді 28 травня Чернобровий сам зателефонував журналістам із претензією, чому його турбують. На уточнююче запитання, як він може пояснити фотографії, де він перебуває разом із затриманими підозрюваними, поліцейській відповів:

«Чого ви мене дістаєте і дзвоните? Вам що, не ясно, що я зараз зайнятий на роботі? Цю фотографію переплутали, я в Києві на роботі знаходжуся, нікуди не виїжджав. Чого ви знущаєтеся?» — сказав поліцейський. Після цього його слова розібрати було складно через поганий зв’язок. На наступні дзвінки він уже не реагував, скидаючи виклики.

Журналісти зв’язалися з речницею Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції, який безпосередньо розслідує справу. «За підозрою в замаху на вбивство було затримано чотири особи. Вони є громадянами інших країн», — повідомила речниця ДСР Наталія Калиновська. На питання, що серед затриманих робив київський поліцейський Ростіслав Чернобровий та яка його роль у цій справі, представниця поліції сказала, що нічого про це не знає й порадила направити з цього питання офіційний запит.

Керівник Департаменту комунікації МВС Артем Шевченко також не зміг пояснити, що Ростіслав Чернобровий робив серед затриманих чоловіків. Він повторив фразу своєї колеги, що офіційно затриманих наразі четверо, і це іноземці.

Ким є розстріляний «наркоторговець»

Раніше журналісти міжнародного проєкту Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), партнера «Слідства.Інфо», розповідали про конфлікт між двома чорногорськими кланами — «Кавачі» й «Шкалярі». Обидві вони походять з околиць міста Котор і контролюють значний канал постачання наркотиків із Латинської Америки до Європи.

Тривалий час клани були, по суті, одним цілим. Однак у 2014 році люди зі «Шкалярі» несподівано виявили 200 кілограмів кокаїну на складі, який використовували для зберігання наркотиків. Члени «Кавач» визнали, що кокаїн належить їм і запропонували виплатити «Шкалярі» частину його вартості. Але конкуренти відмовилися. «Вас буде покарано. Тепер це наші наркотики», — передавали їхню відпові слова джерела OCCRP.

Конфлікт двох кланів неформально розділив усю Чорногорію, місцевих політиків і чиновників на дві групи. Кількість убитих у шестирічній «війні» наркоторгівців уже перевищила чотири десятки.

Джерело.

2ogoloshenya