Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Україна заблокувала ініційований Росією проєкт резолюції Генеральної Асамблеї ООН "Декларація солідарності Об‘єднаних Націй перед викликами, створеними коронавірусом 2019 (COVID-19)", яка передбачала скасування санкцій.

Про це під час брифінгу повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Він зазначив, що 2 квітня у Нью-Йорку були поставлені на голосування два проєкти резолюції, пов'язаних з протидією коронавірусу на глобальному рівні. Один із них ініційований Російською Федерацією.

За словами Кулеби, російський документ містив параграф, який показував справжні наміри авторів: у ньому був зафіксований заклик чи зобов'язання держав-членів ООН не застосовувати односторонні примусові заходи, вжиті без мандату Ради безпеки ООН.

"Також там в обтічній формі містилося згадування про необхідність усунення торговельних бар'єрів та незастосування обмежень на експорт", - сказав Кулеба.

Два проєкти резолюції були поставлені на ухвалення в режимі процедури умовчання. Вона передбачає, що якщо до певного часу ніхто не висловився проти, то документ вважається ухваленим. За словами Кулеби, Україна ухвалила рішення стати першою державою-членом ООН, яка порушить процедуру умовчання.

Глава українського МЗС додав, що резолюція була відхилена о 22:00 за нью-йоркський часом, тобто під ранок у Києві.

Він зазначив, що Україна підтримує кожне міжнародне зусилля, спрямоване на боротьбу з коронавірусом. Зокрема, ми підтримаємо іншу резолюцію Генасамблеї ООН на цю тему, що не містить маніпуляцій, і користується підтримкою абсолютної більшості держав-членів ООН.

Також Україна висловлює вдячність Ліхтенштейну, Норвегії, Швейцарії, Гані, Індонезії та Сінгапуру за ініціативу із внесення проєкту рішення, а також усім співавторам за його підтримку.

Джерело.

2ogoloshenya