Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Через карантин призупинили роботу ринки, торгові центри, непродуктові магазини, перевізники та ресторанний бізнес. Тож люди змушені були піти у відпустки за власний рахунок. Частково підприємці знайшли спосіб забезпечити і себе, і частину своїх працівників доходами: завдяки торгівлі онлайн, спеціальним перевезенням для забезпечення доїзду працівників на роботу чи доставкою їжі додому. Проте інші працівники — не зайняті. Просять іти у відпустку за власний рахунок і працівників бюджетних організацій. Карантин в Україні продовжено до 24 квітня включно. Тож можливі й масові звільнення людей з роботи.

За словами начальника управління Держпраці Миколи Носа, наразі до структури не було скарг на неправомірне звільнення працівників під час карантину. Якщо такі будуть, то посадовці реагуватимуть. Роботодавців просять максимально лояльно ставитися до своїх працівників: перевести їх на дистанційну роботу або неповний графік, надати їм оплачувану відпустку або відпустку без збереження зарплати. Проте утримувати працівників навіть з неоплачуваною відпусткою зможуть не всі, впевнений президент ГО «Союз перевізників України» Валентин Демчук.

— Усі перевезення зупинилися. Ті, що були у місті останніми днями, ніяких прибутків не приносили, перевізники навіть не виходили на «нуль», — зазначає Валентин Демчук. — Тобто держава вчергове придумала завдання для перевізників і нічого не зробила, щоб хоч чимось їм допомогти: чи то пальним, чи то податками. Були обіцянки про податкові канікули — їх перевізники і чекають. Втратити хороших водіїв сьогодні не хоче ніхто. Але якщо не буде податкових канікул, водіїв, напевно, будуть звільняти, адже податки потрібно буде платити.

Середнє підприємство з перевезень на місяць сплачує більше 100 тис. грн податків — десь ці кошти потрібно взяти. Частина підприємців водіїв уже, знаю, звільнила, хтось дав оплачувані відпустки, хтось — неоплачувані. Все залежало від того, на якій формі оподаткування підприємство. До речі, ті, які возили людей у місті, теж ризикували своїм здоров’ям, як і лікарі та поліція. Проте не розумію, чому було обмеження на перевезення 10 осіб у міському транспорті. Якби можна було брати хоча б на усі сидячі місця, не було б колапсу в місті, перевізники та водії могли б заробляти гроші. А так…

Спілкувався з перевізником, який сплачує більше 300 тис. грн податків на місяць. Він береться за голову і не знає, що робити — два-три місяці він не витримає, навіть звільнивши всіх водіїв. Ситуація важка, податкові канікули дуже потрібні.

Податкові канікули, про які говорить Валентин Демчук, уже прийняли у кількох європейських країнах. Наприклад, у Швеції, аби врятувати бізнес від банкрутства, звільнили його від податків на рік. У Німеччині, країнах Прибалтики готуються виплачувати допомогу бізнесу. Деякі країни взяли на себе обов’язок сплачувати простій працівників та навіть матеріальну допомогу громадянам, як у США. Український бюджет не настільки потужний, аби порівнятися з бюджетами європейських та американських країн. Проте на частину уступок в Україні уже пішли і заявляють, що можливі й інші пільги для бізнесу на час карантину, зокрема щодо сплати кредитів.

Відповідно до проголосованих парламентом минулого тижня законів, до 30 квітня бізнес звільнили від сплати податку на землю та нерухомість. Платники, які вже подали декларацію, зможуть внести в неї уточнення за відповідні місяці. Від сплати єдиного соціального внеску звільнили на цей час ФОПів, фермерів та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність (науковців, артистів, викладачів, адвокатів та нотаріусів та деяких інших працівників). Звільнення від сплати ЄСВ поширюється також на платників, які не отримували дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу. Скасували і штрафи за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ.

До кінця травня не діють штрафи за порушення податкового законодавства, проте це не стосується порушень довгострокових договорів про страхування життя та недержавних пенсій. Штрафи також будуть нараховуватися за продаж без згоди податкової майна, що перебуває у податковій заставі, за порушення при виробництві, обліку, обігу пального та спирту, за порушення при нарахуванні ренти, ПДВ та акцизів. Платникам податків не буде нараховуватися пеня. Нарахована, але не сплачена за цей період пеня буде списана.

З 18 березня ввели мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок бізнесу. Перевірки, які було розпочато до 18 березня і досі не завершено, тимчасово зупиняються.

До 1 липня продовжили термін подання річної декларації про майно і доходи. Суму визначених до сплати податків можна буде переказати до 1 жовтня. Запровадження електронних касових апаратів відклали до 1 серпня цього року, розширення їхнього застосування для окремих видів діяльності — до 1 січня 2021 року. А до 1 квітня 2021 року відтерміновується запровадження обов’язкового використання РРО для всіх платників єдиного податку другої-четвертої груп.

Джерело.

2ogoloshenya