Обережно! Шахраї-волонтери

Збори грошей на лікування в інтернеті, пластикові ящики для пожертвувань в різних установах, люди, які просять про допомогу на вулиці, – благодійність в Україні продовжує набирати обертів, і понад 70% українців хоч раз, та жертвували кошти. Але, крім допомоги, у благодійності є і зворотна сторона – шахраї, для яких чуже горе просто стає способом заробити гроші.

Особливо натиск аферистів відчутний в часи скрути.

Ні для кого не секрет, що з початком російської агресії, в Україні як гриби після дощу почали з'явилися благодійні фонди та організації, які нібито збирали кошти для допомоги учасникам АТО. Однак гроші, отримані в результаті діяльності т.зв. "благодійників" не використовувалися за призначенням, а безпосередньо осідали в кишенях аферистів.

Один із показових прикладів шахрайства під виглядом благодійності був зафіксований в сусідній Вінницькій області. За інформацією Департаменту кіберполіції НП України організована злочинна група, яка працювала під виглядом благодійної діяльності, й збирала кошти для допомоги учасникам АТО та лікування дітей, а також соціально незахищених верств населення за короткий час змогла "підзаробити" на довірі українців понад 5 млн. грн.

Задля власного збагачення аферисти створили та зареєстрували ряд благодійних фондів з патріотичними та сміливими назвами –  "Захист громади", "Народний захист", "Благодійна країна", й "вишенька на торті" –  "Допомога народу". Саме на рахунки цих благодійних фондів ошукані громадяни й перераховували кошти які збагачували злочинців.

Сьогодні ж, в умовах наростання кризи, яка пов'язана з пандемією короновірусу, слід бути готовими до того, що шахраї та аферисти знову активізують свою діяльність під виглядом благодійників, в тому числі й в нашому місті.

Зараз, у важку годину для всієї країни, жертвувати власні кошти на благодійність є великою справою. Однак закликаємо Вас робити це без посередництва сумнівних благодійних фондів псевдоволонтерів чи активістів. Якщо, Ви маєте можливість допомогти – безпосередньо зверніться до медичного закладу в особі головного лікаря, або ж його заступників. Поряд із цим надання допомоги також можна організувати через органи місцевого самоврядування.

Якщо ж Ви все таки вирішили надати допомогу через благодійний фонд ці поради допоможуть Вам перевірити організацію на добропорядність:

  1. З'ясуйте історію благодійного фонду, коли він був заснований так ким (чи знаєте Ви цих людей);
  2. Ознайомтеся з статутом;
  3. Фонд завжди займається одним напрямком діяльності. Якщо хтось пише, що ми і дитбудинкам допомагаємо, і гроші на операції онкохворим збираємо, і екологічні проекти у нас, і бійців й лікарів забезпечуємо, то це змушує задуматися.
  4. Важливо, що Закон про благодійництво та благодійну діяльність зобов’язує кожного, хто здійснює публічний збір благодійних пожертв від імені благодійної організації, діяти на підставі нотаріально посвідченої довіреності керівника благодійної організації. Довіреність має визначати, зокрема, цілі, місце і строк збору коштів або іншого майна, порядок їх використання та порядок загального доступу до фінансових звітів благодійної організації. Поряд із цим, кожен, хто збирає кошти публічно від свого імені в благодійних цілях, зобов’язаний пред’явити контракт з благодійною організацією. У контракті повинно бути вказано: мета, місце і термін збору коштів, порядок їх використання та порядок публічного доступу до контролю за використанням та звітів благодійної організації.
  5. І головне, перш, ніж пожертвувати гроші, подумайте, яким чином ви проконтролюєте використання ваших коштів. Для початку – подивіться звіти організації!

Дотримуючись цих правил Ви зможете переконатися в надійності благодійного фонду, кошти до якого плануєте перерахувати, й гарантувати собі відсутність негативних емоцій після новин про різке збагачення окремих волонтерів чи засновників благодійних фондів.

2ogoloshenya