Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Як дитині врятуватися при масштабній пожежі - поради

Новини про пожежу в торгово-розважальному центрі в російському Кемерові заставили українців почати дбати про свою безпеку.

У мережі почали ширитись інструкції, як навчити дітей реагувати на тривогу та поводитися при пожежі.

Одну з найдєвіших порад опублікувала Лія Шарова, керівник центру "Стоп Загроза" у соцмережі Facebook.

  1. Мокрий шарфик.

Так ми зазвичай розповідаємо під регіт дітей перше правило виходу з палаючого або задимленого приміщення. Тому що це правда: воду з собою ми носимо нечасто, діти - майже ніколи. А гинуть саме від диму. Тому беремо будь-який одяг: шарф, футболку, сорочку, блузку, поділ спідниці. Пісяти. І дихаємо через тканину. Сеча набагато краще фільтрує і дим і отруйні речовини, ніж вода. Діти сміються, але всі погоджуються з тим, що в небезпечній ситуації це зробити не соромно. Але це настрій "не соромно" можна створити тільки в діалозі і краще - між дітьми. У кожному класі або групі завжди знайдуться ті, хто переконливо скаже: А що смішного? Якщо це врятує життя.

  1. Привчайте дітей до гри: знайди вихід.

Ми ніколи не замислюємося про те, як залишати приміщення в разі пожежі. Ніколи. А це можна швидко і весело зробити звичкою. А привчаючи дитину, ви і самі станете звертати на це увагу. Тому протягом 2-3 тижнів, приходячи в будь-яке приміщення, весело і моментально дивимося, куди б ми побігли в разі пожежі. Можна уточнити у співробітників.

  1. Вихід з натовпу.

Тут три правила: - Йдемо тільки по напрямку руху, не зупиняючись, навіть якщо рідні залишилися позаду. Ви зустрінетеся після того, як вийдете назовні.

- Акуратно огинаємо кути, стовпи, будь-які зустрічні перешкоди. Для цього уважно дивимося, що попереду. Йдемо, схрестивши руки на грудях, виставивши лікті трохи вперед і тримаючись руками за плечі. Так, якщо вас стиснуть, ви зможете дихати вільно.

- Якщо впали: ніяких "згрупуватися"! У вас є три секунди, щоб встати за всяку ціну. Для цього чіплятися мертвою хваткою за найближчі ноги, джинси, пальто, і, як мавпи піднімаємося по людині. Пам'ятаємо, що людина-дерево не буде нам рада. І навіть можливо стукне по голові. Але ви встигнете встати. Потренуйтеся вдома.

Джерело

2ogoloshenya