Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

А її «сестра» «Вільха» летить на 70 км і б’є з точністю плюс–мінус 20 метрів. В одному залпі однієї установки «Смерч» — 12 таких ракет. Якщо «Нептун» ще має пройти державні випробування, то перша партія «Вільх» уже надійшла у війська. Це страшна зброя. Вона здатна випалювати російські війська на дальніх підступах. Однак ракетна програма України нині опинилася під загрозою.

 У минулі роки на розробку цієї зброї витратили 4,5 мільярда гривень. Проте після зміни влади справа застопорилась. На сполох забив військовий журналіст Юрій Бутусов, який заявив, що Державне оборонне замовлення (ДОЗ) на 2020 рік не передбачає фінансування програми ракетних комплексів «Нептун» та закупки партії ракет до РСЗО «Вільха».

Дров у вогонь підкинув заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони, бойовий генерал Сергій Кривонос, призначений на посаду ще при Порошенку. Він закликав Зеленського не підписувати оборонного замовлення, бо це може призвести до зриву ракетних програм. «Її (ракетної програми. — Ред.) розвиток турбує не тільки мене, військових, а ще багатьох свідомих українців. Так само вона цікавить і росіян, бо наша ракетна програма — наш щит! Ми — за розвиток програми, а росіяни — за згортання. Для них наші ракети, як кістка в горлі. Протягом попередніх років ракетна програма була пріоритетом!!! Сьогодні цього я не почув», — підкреслив Кривонос після засідання РНБО.

За словами Сергія Кривоноса, росіяни спеціально домагались влаштування своїх людей на керівні посади в українських підприємствах оборонного комплексу, щоб банкротити їх.

У відповідь Міністерство оборони заявило, що на розробку та закупку цих ракет у 2020–му виділено 2 мільярди гривень — на 300 мільйонів більше, ніж минулоріч.

То кому ж вірити? Той же Юрій Бутусов каже, що вся проблема в тому, що, попри виділені гроші, цього року змінена система фінансування. Якщо колись кошти у бюджеті «на ракети» йшли окремими рядком, то зараз — ні. Усі ракети виготовляє підприємство «Луч», і йому запропонували працювати не за «живі» гроші, як раніше, а під так звані державні гарантії. Із зрозумілих причин виробники відмовились це робити. «Ракетна програма завжди була пріоритетом, її не можна перекладати на держгарантії. Це величезний ризик загнати підприємство в борги, розорити, як розорили ХКБМ (Харківське конструкторське бюро з машинобудування. — Ред.), і потім приватизувати або просто розвалити», — резонно заявили на «Лучі». Додамо, що небезпека є і в іншому: за словами Сергія Кривоноса, росіяни спеціально домагались влаштування своїх людей на керівні посади в українських підприємствах оборонного комплексу, щоб банкротити їх.

Словом, через бардак у новій владі може постраждати вкрай важлива справа, яка стосується оборони України. Колишній секретар РНБО Олександр Турчинов надавав ракетним програмам першочергового значення, про кожне випробування нової зброї він звітував суспільству та журналістам, чим неабияк бісив ворогів. Що є пріоритетом у теперішньої влади — не ясно. І навіть якщо ракетна програма таки буде продовжена, то вже зрозуміло, що вона загальмується. А це вкрай тривожно, адже Росія уже фактично завершила формування ударного військового угруповання на наших кордонах. Фахівці кажуть, що широкомасштабно атакувати Україну Москва вже може навіть без мобілізації. Тож потужні ракети могли б стати серйозним стримуючим фактором.

Насправді мир залежить не від того, що Зеленський побачив в очах Путіна, а від того, скільки ракет Україна встигне виготовити.

Петро МАКАРУК.

Джерело.

2ogoloshenya