Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Вартість розблокування смарт-телевізора Samsung, придбаного неофіційно, може становити до 5 тис. грн

На початку лютого 2020 року Samsung частково заблокував роботу телевізорів власного виробництва, які придбали українці або в неофіційних дилерів, або за кордоном. Йдеться про пристрої, які використовувалися в Україні, але були випущені для інших країн. Відомо, що деякі з неофіційних моделей продаються в близько 70 українських інтернет-магазинах.

«Сьогодні компанія Samsung заблокувала роботу телевізора, який я придбав не в офіційного дилера в Україні. В мене на це було дві причини. Перша – за законами ринкової економіки, я обрав привабливу для себе ціну, яка була нижчою ніж в офіційного дилера. Друга – офіційний дилер Samsung в Україні реалізує телевізори, вироблені в Росії, а я принципово не хочу купувати продукцію, виготовлену у країні-агресорі», – поскаржився нещодавно у Facebook Антон Осипа, телевізор якого Samsung частково заблокував.

Як пише «Економічна правда», Антон Осипа лише один із тисячі власників телевізорів Samsung з функцією Smart Hub\Smart TV, яким південнокорейська компанія без попередження частково заблокувала роботу. Такі дії виробник вчинив стосовно споживачів в Україні, Білорусі, Грузії, Молдові, Росії. Зокрема, компанія заблокувала доступ до додатків YouTube та Netflix.

«Тобто, вони фактично перетворили смарт-телевізор більш ніж за тисячу доларів (в Європі, в Україні він коштує дві з половиною тисячі доларів) в дорогий монітор. Вони заборонили мені вмикати додатки, які вони навіть не розробляли. І пояснюють свої дії тим, що ПЗ неліцензоване в Україні. Вони роблять дуже багато відсилань до того, що цей телевізор не сертифікований в Україні», – розповів покупець.

Прес-служба Samsung підтвердила, що телевізори, придбані неофіційно, блокуються, і пояснила це тим, що виробник змінив технологію надання послуги Smart Hub/Smart TV, внаслідок якої вони можуть не працювати на телевізорах, які були вироблені для використання на території інших держав або регіонів відповідно до діючих в цих державах технічних стандартів та законодавчих вимог.

«Не зовсім точно буде говорити, що виробник заблокував цю послугу. Використання телевізорів з інших регіонів було неможливим і раніше з технічних причин та ліцензійних зобов’язань, однак компанії, що привозили їх в Україну, робили перепрошивання та зміну налаштувань в сервісному меню (яке не доступне для користувача) та змінювали параметри, не передбачені виробником», – пояснили в Samsung Electronics Україна.

«Крім того, частина сервісів, реалізованих через Smart Hub, має ліцензійні обмеження по території використання», – додали у прес-службі.

На запитання, роботу яких саме моделей телевізорів блокує Samsung, в компанії відповіли, що Smart Hub/Smart TV може не працювати корректно на телевізорах, які були вироблені для використання на території інших держав або регіонів. Там наголосили, що телевізори, що відповідають технічним регламентам та законодавчим вимогам, в повному найменуванні моделі закінчуються на латинські літери UA, і саме це є достатнім ідентифікатором, щоб якнайшвидше відрізнити моделі.

На запитання, що робити покупцям телевізорів Samsung, робота яких заблокована, в прес-службі компанії порадили звернутися до авторизованого сервісного центру Samsung для проведення діагностики та отримання консультації щодо можливих варіантів розблокування телевізора. Інший варіант – звернутись безпосередньо до компанії-продавця, де було придбано такий пристрій.

Осипа розповів «Економічній правді», що одна з учасниць так званої «ініціативної групи споживачів», сформованої в соцмережі, подзвонила на гарячу лінію Samsung і там їй порекомендували придбати китайську Android-приставку для використання заблокованого телевізора. Іншому покупцю там запропонували принести телевізор в сервісний центр, де за 3-5 тис. грн поставлять іншу плату і телевізор Samsung стане «офіційним».

«В моєму випадку різниця в ціні становила 30 тис. грн (в Європі телевізор QE55Q9FNA, який придбав Осипа, коштує 30 тис. грн, а в Україні – 60 тис. грн). Тобто Samsung каже мені, що ти можеш в Європі купити телевізор за 30 тис. грн, приїхати в Україну, заплатити 5 тис. грн і в тебе буде офіційний телевізор», – наголосив покупець.

За словами юристів, яких опитали автори матеріалу, компанії мають право блокувати вже продані пристрої через нюанси з ліцензуванням контенту чи програмного забезпечення. Також юристи наголосили, що виробник, продаючи техніку, не продає права на програмне забезпечення, натомість йдеться лише про надання дозволів на використання, тоді як авторські права належать їхнім авторам.

Вони також припустили, що такі випадки будуть дедалі частішими і стосуватимуться не лише телевізорів, але й, наприклад, автомобілів

Джерело.

2ogoloshenya