Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Автоматична згоду особи на фото- відеозйомку допускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, зборах, конференціях, мітингах. Раз ви в публічному просторі - рахуйте , що ви дали згоду на вашу зйомку.

Згідно зі статтею 34 Конституції України кожен має право вільно збирати, зберігати і поширювати інформацію на власний розсуд. Однак, здійснення цього права може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, з метою дотримання громадського порядку, запобігання злочину, для захисту репутації або прав інших осіб.
Таким чином, право на відеозйомку, як вид збору, фіксування та зберігання інформації, не є абсолютним і може бути обмежене.

Основною нормою права, що регулює питання відеозйомки, є стаття 307 Цивільного кодексу України.
Ця стаття вказує, що фото- і відеозйомка фізичної особи допускається тільки за її згодою.
Однак - автоматична згода особи на фото- відеозйомку допускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, зборах, конференціях, мітингах.

Однак, при проведенні зйомки слід враховувати, що проводячи її, можна вступити в конфлікт з іншими правами фізичних осіб, а саме:

  • правом на особисте життя і таємницю (ст. 301 ЦК України);
  • право на повагу до честі і гідності (ст. 297 ЦК України);
  • право на недоторканність житла (ст. 311 ЦК України);
  • право власності (ст. 316 ЦК України).

Винятком з цього правила можуть бути ситуації, передбачені статтею 21 Закону України «Про інформацію», згідно з якою до інформації з обмеженим доступом не можуть бути віднесені такі відомості:

  • про стан навколишнього середовища;
  • про аварії, катастрофи, небезпечні природні явища;
  • про стан здоров’я населення, життєвий рівень;
  • про факти порушення прав і свобод людини;
  • про незаконні дії органів державної влади, місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Cлід пам’ятати, що забороняється вести відеозйомку інших осіб в місцях особистого користування (вбиральні, душові кабінки, примірочні, роздягальні). Слід також враховувати, що відеозйомку треба вести відкрито без використання прихованих камер. Згідно зі статтею 307 ЦК України прихована зйомка фізичних осіб заборонена, за винятком випадків, встановлених законом.

У конфліктних ситуаціях з правоохоронцями багато хто намагається вести відеозйомку. Пряма норма закону, яка забороняє це робити, відсутня. Однак, при проведенні зйомки співробітників поліції на відео, слід дотримуватися простих правил:

  • вести себе спокійно, не агресивно;
  • повільно, відкрито дістати засіб відеозйомки (смартфон, планшет, відеокамеру) і повідомити, що ви ведете відеозйомку, щоб зафіксувати порушення Ваших прав, якщо вони будуть;
  • вести зйомку коректно, не заважати поліцейським вчиняти дії, дотримуватися дистанції.

Якщо поліцейські будуть забороняти вам ведення зйомки посилаючись на статтю 307 ЦК України, повідомте їм, що вони є службовими особами, виконують службові обов’язки, і відповідно до статті 21 ЗУ «Про інформацію» ви маєте право фіксувати дії, що порушують ваші права.

Якщо поліцейські будуть налаштовані агресивно і намагатимуться вибити у Вас з рук телефон не вступайте з ними в бійку, а викликайте адвоката для захисту ваших інтересів, на що ви маєте право згідно зі статтею 59 Конституції України.

Джерело.

2ogoloshenya