Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Українці почали отримувати дві платіжки за газ. В одній платити треба за спожиті кубометри. Інша платіжка — від оператора газорозподільних мереж за доставку газу. Як розібратися у платіжках та що зміниться для громадян, розповів Олександр Сергієнко, директор дослідницького центру "Інститут міста".

"Розподіл газу — європейська практика. За нормами видобуток, транспортування і розподіл мають здійснюватися окремими компаніями. Грубо кажучи, якщо російська труба, то по ній не може йти російський газ. Дві платіжки - це намагання створити певну конкуренцію, щоб не було монополій, починаючи від свердловини, закінчуючи газовою плитою. Є й прагматичні міркування: якщо розподіл, то це утримання мереж, яке відбувається цілий рік. Плата за газ здебільшого надходить виключно в опалювальний період. Розподіл робить рівномірнішим надходження коштів для газопостачальних компаній", - говорить експерт.

Експерт вважає, що розподіл формальний. Компанія, яка має відповідати за нього, почне працювати 2024 року.

"Це вже друга спроба введення плати за транспортування. Чотири роки тому такі спроби вже були, але тоді для домогосподарств, де не було газових лічильників, ввели драконівську норму. Вважалося, що там стоїть віртуальний лічильник, який прокачував щогодини 2,4 куби газу. Це була спекуляція. Як зараз це розподіляють ще невідомо", - каже експерт.

Сума в платіжці за розподіл газу залежить від об'ємів споживання. За основу братиметься об'єм використаного палива за попередній період (на 2020 рік це період з 1 жовтня 2018 року по 31 вересня 2019 року), який ділиться на 12 і множиться на тариф місцевих операторів, що відповідають за постачання газу до споживача. Найнижчий тариф у жителів Києва — 33,6 коп. за один кубометр, найвищий — у жителів Львівської області, яким газ розподіляє "Спектргаз" — 2,39 грн за кубометр.

"У Києві мільйон квартир, мережі доволі короткі, а споживачів багато. Там, де тариф більший, мережі довші, а споживачів менше, тому треба більше коштів на їх утримання. За цим має стежити НКРЕКП", - каже експерт.

У нових платіжках також зазначено проплату до 25 січня, але, за договором, споживачі мають платити за газ до 20 числа.

"Хто не заплатить вчасно, отримають пеню, тому з проплатою не варто запізнюватись", - рекомендує експерт.

Джерело.

2ogoloshenya